Zoek in de site...

Polyamorie | Lezing door filosoof Simone van Saarloos en theoloog Frank Bosman (Lezing)

Datum
dinsdag 14 november 2017Plaats in mijn agenda
Tijd
20:00 tot
Locatie
LUX, Nijmegen
Organisator(s)
Radboud Reflects
Spreker
filosoof Simon(e) van Saarloos en theoloog Frank Bosman
Beschrijving

Banner polyamorie zonder inschrijfbutton Uitverkocht

Opeens is de monogame relatie uit en polyamorie in: het hebben van meerdere liefdesrelaties tegelijk, met medeweten en instemming van de partners. Hoe komt dit zo ineens? Waren we altijd al stiekem op zoek naar meerdere relaties, maar werden we in toom gehouden door onze omgeving en cultuur? Denk verder met filosoof Simon(e) van Saarloos en theoloog Frank Bosman over de vraag of de tijd van de monogamie definitief voorbij is.

Een spel

Voor theoloog Frank Bosman is de monogame relatie vergelijkbaar met de default mode van een computerspel: voor veel mensen een prima optie, maar dat sluit niet uit dat er ook andere vormen mogelijk zijn. Filosoof Simon(e) van Saarloos is het met hem eens: relaties zijn inderdaad een spel. Maar binnen de monogame relatie staan de spelregels zó vast dat het spel haar spontaniteit verliest. De relatie wordt een invuloefening.

Vluchtigheid en romantiek

We leven in een vluchtige tijd. Ook in de liefde zijn we steeds op zoek naar iets nieuws, iets anders. Vreemdgaan ligt daardoor op de loer. Van Saarloos stelt daarom dat ons begrip van de liefde aan een drastische hervorming toe is: polyamorie maakt ruimte voor gevarieerde liefdesverbindingen die de interactie speels en levend houdt. Bosman is sceptisch en stelt dat de maakbaarheidsutopie ons een ondraaglijke verantwoordelijkheid oplegt. “Alles moet altijd leuk een spannend zijn, ook seks. Maar dat is onmogelijk.”

Na korte lezingen van Simon(e) van Saarloos en Frank Bosman gaan ze met elkaar in gesprek onder leiding van programmamaker Liesbeth Jansen. Want is polyamorie wel een serieus alternatief voor de monogame relatie?

Over de sprekers

Simone van Saarloos door Frank RuiterSimon(e) van Saarloos is filosoof en schrijfster. Naast artikelen in De Correspondent publiceerde ze de roman De vrouw die en Ik deug/ deug niet, een bundeling van haar columns in Vrij Nederland over het goede leven.Frank BosmanFrank Bosman is als cultuurtheoloog verbonden aan Tilburg University, waar hij onderzoek doet naar religie en videogames. Hij schreef o.a. Voor de eerste keer…. naar de kerk (2017) en God houdt van seks (2015).Frank Bosman schreef ter voorbereiding op deze lezing een stuk over polyamorie in Volzin.

Deelname

Inschrijven is helaas niet meer mogelijk, de lezing is uitverkocht.

Wil je voortaan niets meer missen? Schrijf je dan in voor de e-mailnieuwsbrief.