Zoek in de site...

Powervrouw Maria | Lezingen van kunsthistorica Désirée Krikhaar, theoloog Janneke Stegeman en antropoloog Catrien Notermans (Lezing)

Datum
donderdag 7 december 2017Plaats in mijn agenda
Tijd
19:30 tot
Locatie
Collegezalencomplex, RU
Organisator(s)
Radboud Reflects
Spreker
kunsthistorica Désirée Krikhaar, theoloog Janneke Stegeman en antropoloog Catrien Notermans
Beschrijving

Banner Maria met inschrijfbutton

Maria is weer heel actueel. In de zoektocht naar sterke vrouwelijke rolmodellen komt Maria steeds vaker voorbij. Wie was Maria en wat is haar betekenis vandaag? Kom luisteren hoe kunsthistoricus Désirée Krikhaar, theoloog Janneke Stegeman en antropoloog Catrien Notermans het beeld van de lieflijke Maria in het blauwe gewaad inruilen voor dat van Maria als powervrouw met verbindende kracht. Stemactrice Fransje Broekema illustreert de lezingen met teksten over Maria uit bijbel en literatuur.

Dodelijke dames

“We maken Maria veel te lief, en haar verhaal veel te veilig.” Theoloog Janneke Stegeman ziet Maria bij uitstek als een powervrouw die ten tijde van overheersing door de Romeinen streed voor bevrijding. In plaats van een onschuldig meisje dat dankbaar is voor een zwangerschap waar ze niet voor koos, kan ze net zo goed vergeleken worden met andere verleidelijke, dappere en dodelijke dames uit de bijbel.

Alleenstaande moeder

Antropoloog Catrien Notermans ziet dat Maria voor veel jonge alleenstaande moeders een voorbeeld is. Net als zij bracht Maria onder moeilijke omstandigheden een kindje ter wereld en voedde het praktisch alleen op. Maria wordt door hen als ultieme moeder gezien.

Krachtig voorbeeld

“Onze maatschappij wordt steeds vrouwelijker” stelt kunsthistoricus Désirée Krikhaar. “Vrouwen gaan op zoek naar sterke voorbeelden. Maria is er daar één van. Bovendien kan iedereen zich met haar identificeren. Van de vreugde om het krijgen van een kindje tot moeten toezien hoe je zoon sterft: Maria heeft het allemaal al meegemaakt.”

In lezingen, voordracht en gesprek verkennen we onder leiding van theoloog Maaike de Haardt de traditionele en actuele betekenissen van deze oervrouw uit het christendom.

"Het interessante aan Maria is dat er eigenlijk heel weinig over haar bekend is, en dat ze toch wereldwijd wordt aanbeden." Theoloog Maaike de Haardt legt uit waarom Maria blijft fascineren:

Over de sprekers

Krikhaar, DésiréeDésirée Krikhaar is kunsthistorica, en gespecialiseerd in Byzantijnse kunst en iconen. Ze was bovendien gastconservator bij de tentoonstelling Maria die tot augustus dit jaar te zien was in Museum Catharijneconvent.




Notermans, CatrienCatrien Notermans is antropoloog aan de Radboud Universiteit. Ze doet onder meer onderzoek naar religieuze mobiliteit: pelgrimage naar Maria-bedevaartsplaatsen en de religieuze praktijken van migranten.




Stegeman, JannekeJanneke Stegeman is theoloog en programmamaker bij De Nieuwe Liefde. Ze interesseert zich voor bevrijdingstheologie, postkoloniale theologie en Indecent Theology. Ze publiceerde o.a. Alles moet anders! (2017) en Heb je hem weer (2017). Tot voor kort was zij Theoloog des Vaderlands.



Haardt, Maaike deMaaike de Haardt is hoogleraar Religie en gender aan de Radboud Universiteit.




Fransje Broekema is stemactrice. Ze leest teksten over Maria voor uit de bijbel en uit de roman Onze lieve vrouwe van het woud van David Guterson (2003).

Deelname

Deelname kost € 5,- | Medewerkers van de RU, studenten, scholieren, Radboud Reflects-abonnees, Alumni Benefits Card-houders en PV Radboud-leden gratis

Inschrijven