Zoek in de site...

Wat is schoonheid? | Redetwist met theologen Ellen van Wolde en Christoph Hübenthal (Lezing)

Datum
woensdag 29 november 2017Plaats in mijn agenda
Tijd
19:30 tot
Locatie
Dekker van de Vegt, Marikenstraat 29, Nijmegen
Organisator(s)
Radboud Reflects
Spreker
Theologen Ellen van Wolde en Christoph Hübenthal
Beschrijving

Banner Schoonheid met inschrijfbutton

Wat is mooi? Schoonheid is iets dat iedereen voor zichzelf bepaalt, stelt theoloog Ellen van Wolde. Helemaal niet, vindt theoloog Christoph Hübenthal, schoonheid is juist absoluut en niet onderhevig aan mode of cultuur. Wees getuige van deze redetwist waarin twee theologen de degens kruisen. Samen met de rechter vel je een oordeel over wie gelijk heeft.

Maakbaar

We streven allemaal naar schoonheid, maar overdrijven we niet een beetje? In de klassieke oudheid vond men dat het mooie alleen kon bestaan in samenhang met wat moreel juist is. Hebben wij die verbinding volledig losgelaten? Zijn de schoonheidsidealen van onze maakbare samenleving wel wenselijk? En wat doet het met ons wanneer we er onhaalbare idealen op na houden?

Actuele voorbeelden

Onder leiding van de rechter, programmamaker Liesbeth Jansen, gaan beide sprekers met elkaar in discussie. Ook het publiek kan hieraan actief deelnemen. Zo ontstaat, aan de hand van allerlei maatschappelijke en actuele voorbeelden, een discussie over de zin en onzin van schoonheid en esthetiek. Want zouden we niet wat meer ruimte moeten maken voor lelijkheid?

Over de sprekers

Wolde, Ellen vanEllen van Wolde is theoloog aan de Radboud Universiteit. Zij onderzoekt de bronteksten van jodendom en christendom. Ze schreef verschillende publieksboeken over bekende bijbelverhalen, zoals Terug naar het begin (2009), De toren van Babel (2004) en Het boek van Job (2006).Hübenthal, ChristophChristoph Hübenthal
is systematisch theoloog en sociaal ethicus aan de Radboud Universiteit. Hij onderzoekt de levensvragen van een pluralistische, geseculariseerde en geglobaliseerde samenleving.

Deelname

Deelname kost € 5,- | Medewerkers van de RU, studenten, scholieren, Radboud Reflects-abonnees, Alumni Benefits Card-houders en PV Radboud-leden gratis

Inschrijven

In een Radboud Reflects Redetwist kruisen wetenschappers van de Radboud Universiteit de degens over vragen rond het goede, het schone en het ware. Het publiek kan actief deelnemen aan de discussie en velt aan het einde van de avond, samen met de rechter, een oordeel: wie had er gelijk?