Seks en macht | Lezingen door filosoof Jeroen Linssen en klinisch psycholoog Agnes van Minnen

woensdag 11 oktober 2017Plaats in mijn agenda
19:30 tot
Collegezalencomplex, Radboud Reflects
Organisator(s)
Radboud Reflects i.s.m. Centrum Seksueel en Familiaal Geweld Nijmegen
Spreker
Filosoof Jeroen Linssen en klinisch psycholoog Agnes van Minnen

Inschrijven Seks en Macht. Illustratie: Piotr Marcinski

‘Alles draait om seks, behalve seks, dat draait om macht’. Deze gevleugelde uitspraak wordt toegeschreven aan de Britse schrijver Oscar Wilde. Had hij een punt? Kom luisteren naar filosoof Jeroen Linsen die stelt dat we ons af moeten vragen of de seksuele revolutie van de jaren 60 ons wel echt bevrijd heeft en naar klinisch psycholoog Agnes van Minnen die ingaat op de complexiteit van seksueel geweld.

Foucault

De jaren ’60 worden gezien als een tijd van seksuele bevrijding. Na decennia van onderdrukking van onze diepste verlangens, zouden deze eindelijk vrijelijk tot uitdrukking gebracht kunnen worden. Filosoof Jeroen Linssen laat, met de Franse filosoof Michel Foucault, zijn bedenkingen zien over deze ‘onderdrukkingshypothese’. Foucault dacht uitvoerig na over macht en de subtiele werking daarvan. Macht is volgens Foucault daar werkzaam waar gedrag gekoppeld wordt aan identiteit; Je bent hoe je vrijt en ook met wie je vrijt. Het idee dat ons seksuele gedrag bepalend is voor onze identiteit domineert. Linssen zet vraagtekens bij dat hokjesdenken.

Seksueel geweld

De relatie tussen seksueel geweld en macht is een ingewikkelde, laat klinisch psycholoog Agnes van Minnen zien. Dat een dreigende situatie een fight or flight-reactie teweeg kan brengen weten we meestal wel, maar met de verlamming die ook op kan treden zijn we minder bekend. Wat als een slachtoffer meewerkt met de dader, een tactiek die levensreddend kan zijn? Wat als het seksuele geweld binnen een relatie plaatsvindt? En wat als zowel de dader als het slachtoffer verzoening zoeken? In tegenstelling tot het beeld dat wij ervan hebben, is seksueel geweld vaak niet opzichtig en expliciet. Van Minnen werpt licht op de complexiteit van seksueel geweld en laat zien hoe macht hierin werkzaam is.

Na hun lezingen gaan Jeroen Linssen en Agnes van Minnen met elkaar in gesprek onder leiding van filosoof Linde van Schuppen. Hoe kan het toch dat directeuren zo vaak met hun secretaresses in bed belanden? Waarom is seks toch zo’n goed machtsmiddel? Beiden roepen zij op tot meer aandacht voor de subtiele werking van macht. Waarom is dat zo belangrijk? En had Oscar Wilde gelijk, draait seks altijd om macht? Draait het niet ook gewoon om plezier?

Over de sprekers

Linssen, Jeroen - door Michelle van de SchootbruggeJeroen Linssen is filosoof en docent sociale en politieke filosofie aan de Radboud Universiteit. Hij promoveerde op het werk van Michel Foucault.

Agnes van MinnenAgnes van Minnen is klinisch psycholoog en doet onderzoek naar angststoornissen en post-traumatische stress-stoornis aan de Radboud Universiteit. Ze is auteur van onder meer Verlamd van angst. Herstellen na seksueel misbruik (2017), waarin ze de verschillende instinctieve overlevingsreacties beschrijft (zoals verlammen, vechten, vluchten, vermijden) die in werking treden bij seksueel misbruik.

Schuppen, Linde van

Linde van Schuppen studeerde filosofie en psychobiologie in Amsterdam en Nijmegen. Ze studeerde af in de cognitiefilosofie en doet sindsdien onderzoek naar de filosofie van waanideeën en psychose. Daarnaast geeft ze les op verschillende universiteiten.

Deelname

Deelname kost € 5,- | Medewerkers van de RU, studenten, scholieren, Radboud Reflects-abonnees, Alumni Benefits Card-houders en leden van de PV Radboud gratis

INSCHRIJVEN

Dit is een lezing van Radboud Reflects in samenwerking met Centrum Seksueel en Familiaal Geweld Nijmegen.