Zoek in de site...

Wie stopt Noord-Korea? | Actualiteitencollege door politicoloog Bertjan Verbeek

Datum
dinsdag 19 september 2017Plaats in mijn agenda
Tijd
12:45 tot
Locatie
Hal Erasmusgebouw, Radboud Universiteit
Organisator(s)
Radboud Reflects in samenwerking met VOX
Spreker
Bertjan Verbeek
Beschrijving

Noord Korea. Illustratie: crystaleyemedia

Hoe moeten we optreden tegen Noord-Korea, dat steeds verder gaat met provoceren? Als reactie op nieuwe sancties van de VN-veiligheidsraad lanceerde het land afgelopen vrijdag opnieuw een langeafstandsraket. Ditmaal echter in een baan over Japan. Stevenen we af op een kernoorlog? Kom luisteren naar politicoloog Bertjan Verbeek.

Spoedcollege

Wat is Noord-Korea eigenlijk voor een land? En valt Kim Jong-un in de categorie roekeloze gek of briljante strateeg? Noord-Korea is als een zwart gat op de wereldkaart. Maar weinig mensen weten wat zich precies afspeelt in dit geïsoleerde land en het is vaak gissen naar de motieven van Kim Jong-un. Politicoloog Bertjan Verbeek geeft een spoedcollege Noord-Korea.

Sancties

Na zijn korte lezing gaat Bertjan Verbeek in gesprek met programmamaker Liesbeth Jansen over een uitweg uit de Noord-Koreacrisis. Donald Trump en de Zuid-Koreaanse president Moon willen nieuwe en zwaardere sancties naar aanleiding van de rakettest van afgelopen vrijdag. China wilt echter niet te ver gaan met restricties aan Noord-Korea, aangezien de grootmacht vreest voor het instorten van het regime. Wat zijn eigenlijk zinvolle sancties? En in hoeverre is Kim Jong-un te stoppen met handelsrestricties?

Kernoorlog

Kim Jong-un wilt met zijn rakettests en kernproeven een militair evenwicht bereiken met de Verenigde Staten. China en Rusland blijven hameren op een diplomatieke uitweg. Maar is deze positie houdbaar met Donald Trump aan het Amerikaanse roer? Volgt dan toch een invasie onder leiding van Zuid-Korea en de Verenigde Staten? En hoe zullen China en Rusland daarop reageren? Dreigt dan toch een vernietigende kernoorlog?

Parlementair historicus Peter van der Heiden spreekt een column uit.

Over de spreker

Verbeek, BertjanBertjan Verbeek is politicoloog aan de Radboud Universiteit. Hij doet een grootschalig landenvergelijkend onderzoek naar crisisbesluitvorming in buitenlands beleid.Liesbeth Jansen programmamaker bij Radboud Reflects.

Deelname is gratis. Inschrijven is niet nodig.

Dit is een programma van Radboud Reflects in samenwerking met VOX.