Zoek in de site...

Syrië: een nieuw perspectief | Lezing door religiewetenschapper Heleen Murre-van den Berg (Lezing)

Datum
woensdag 31 mei 2017Plaats in mijn agenda
Tijd
19:30 tot
Locatie
Collegezalencomplex, Radboud Universiteit
Organisator(s)
Radboud Reflects & IVOC
Spreker
Religiewetenschapper Heleen Murre-van den Berg
Beschrijving

Syrië: een nieuw perspectief

De lezing is online uitverkocht, enkele kaarten zijn nog beschikbaar aan de deur van de zaal.

De oorlog in Syrië heeft niets te maken met de strijd tussen religies. Maar tegelijk is de rol van de christenen wel cruciaal. Kom luisteren naar religiewetenschapper Heleen Murre-van den Berg die uitlegt hoe dit zit en leer het conflict in Syrië beter te begrijpen.

Koren op de molen van IS

“De oorlog in Syrië gaat om economische invloed en geopolitiek, de christenen zijn alleen collateral damage. Toch zijn ze ook heel belangrijk, maar alleen omdat het pesten van christenen een gemakkelijke manier is om Westerse overheden te provoceren. De christenen in Syrië zijn dus koren op de pr-molen van IS.” Aldus Heleen Murre-van den Berg.

Toekomst

Na haar lezing gaat Heleen Murre-van den Berg in gesprek met historicus Roel Meijer over mogelijke toekomstscenario’s voor Syrië. Meijer: “Om verder te kunnen denken dan in termen van afzonderlijke groepen, is het hard nodig dat er aan een concept van burgerschap wordt gewerkt.”

Over de sprekers

Heleen Murre-van den BergHeleen Murre-van den Berg is bijzonder hoogleraar Oosters christendom aan de Radboud Universiteit. In haar onderzoek richt ze zich met name op religieuze minderheden in het Midden Oosten. Zij schreef o.a. Modernity, Minority, and the Public Sphere (2016) en Redefining Christian Identity. Cultural Interaction in the Middle East since the Rise of Islam (2005).

Roel MeijerRoel Meijer is historicus aan de Radboud Universiteit. Hij richt zich met name op de moderne islam en de recente geschiedenis van het Midden-Oosten. Daarnaast is hij Senior Research Associate aan het Clingendael Instituut.

Programmamaker Liesbeth Jansen leidt het gesprek.

Deelname

Deelname kost € 5,- | Medewerkers van de RU, studenten, scholieren, Radboud Reflects-abonnees, Alumni Benefits Card-houders gratis

Online inschrijven is helaas niet meer mogelijk