The Motorcycle Diaries – 50 jaar Che Guevara | Filmgesprek met theologen Erik Borgman en Daniela Müller
- Datum
- maandag 2 oktober 2017Plaats in mijn agenda
- Tijd
- 19:00 tot
- Locatie
-
Collegezalencomplex 3, Radboud Universiteit
- Organisator(s)
-
Radboud Reflects i.s.m. Leerstoel geschiedenis van het christendom
- Spreker
-
theologen Erik Borgman en Daniela Müller
- Beschrijving
-
Wie was Che Guevara? Op 9 oktober is het vijftig jaar geleden dat deze Argentijnse revolutionair door de CIA werd vermoord. Wat weten we van hem, en klopt ons beeld met de realiteit? Bekijk de filmklassieker The Motorcycle Diaries over het leven van Che Guevara en denk samen met theologen Erik Borgman en Daniela Muller verder over de symboolfunctie van deze vrijheidsstrijder.
Buttons
Wat maakt dat massa’s mensen vijftig jaar na de dood van Che Guevara nog rondlopen met petjes, shirts en buttons met zijn hoofd erop? Wat maakt “Che” tot zo’n icoon?
Lonesome cowboy
Volgens theoloog Erik Borgman zoomt The Motorcycle Diaries vooral in op de romantische kant van Che Guevara. De film gaat over de ziel van iemand die iets wil zijn en iets wil betekenen voor de wereld. Onze bewondering heeft vooral te maken met het lonesome cowboy gevoel van iemand die uit liefde voor de armen als een held de wapens opneemt en als gevolg daarvan de hele wereld tegen zich krijgt.
Bekijk de trailer van The Motorcycle Diaries
Symbool
Erik Borgman geeft voorafgaand aan de film een kijkwijzer. Hij stelt dat Guevara niet zozeer vanwege zijn concrete daden werd vermoord, maar vanwege de symboolfunctie die hij had. Wanneer wordt iemand een symbool? Wat is de kracht daarvan – en wat zijn de gevaren?
Theoloog Daniela Müller opent de avond met een column waarin zij een vergelijking maakt tussen Che Guevara en Jezus: hoewel Che niets met religie had, zijn er toch opvallende gelijkenissen tussen hun denkbeelden. Zo staat bij beiden het offer, het inzetten van je eigen leven voor het grotere doel, centraal.
Na de column en de lezing gaat programmamaker Liesbeth Jansen kort in gesprek met beide sprekers, en wordt vervolgens de film vertoond.
Over de sprekers
Erik Borgmanis systematisch theoloog aan Tilburg University. In zijn denken is hij sterk beïnvloed door de bevrijdingstheologie. Deze theologie ontstond in de jaren ’60 in Zuid-Amerika en neemt de problematiek van de armen in de samenleving als uitgangspunt.
Daniela Mülleris kerkhistoricus aan de Radboud Universiteit. Zij is met name geïnteresseerd in mensen die in conflict kwamen met de kerkelijke leiding doordat zij afweken van de leer.
Deelname
Deelname kost € 5,- | Medewerkers van de RU, studenten, scholieren, Radboud Reflects-abonnees, Alumni Benefits Card-houders en PV Radboud-leden gratis.
InschrijvenDit is een programma van Radboud Reflects in samenwerking met Leerstoel geschiedenis van het christendom.