The Power of the Sacred | Lecture by sociologist Hans Joas (Lezing)

woensdag 22 maart 2017Plaats in mijn agenda
19:30 tot
Collegezalencomplex, Radboud Universiteit
Organisator(s)
Radboud Reflects, Stichting Thomas More en het CCEP
Spreker
Sociologist Hans Joas

Banner Hans Joas UK met register

Photo by William Moore

This lecture will be in English.

Wat verbindt gelovigen en niet-gelovigen? Volgens de spraakmakende Duitse socioloog Hans Joas zijn dat ervaringen van zelfoverstijging en een gevoel voor het heilige. In zijn werk onderzoekt hij de ontwikkeling van mensenrechten, waarden en religie. Hij laat zien hoe deze het gevolg zijn van sociale dynamiek. Laat je inspireren door deze bevlogen wetenschapper.

De komende twee jaar werkt Hans Joas tijdens zijn verblijf als visiting professor aan de Radboud Universiteit aan zijn nieuwe onderzoek: The Power of the Sacred. Joas is een felle criticus van de grote moderniteitsverhalen, vooral van het seculariseringsmodel.

Na zijn lezing gaat Hans Joas in gesprek met programmamaker Liesbeth Jansen.

Deze lezing is in het Engels.

Over de spreker

Foto door William MooreHans Joas is hoogleraar Sociologie aan de Universiteit van Chicago, waar hij deel uitmaakt van het invloedrijke Committee on Social Thought. Daarnaast is hij verbonden aan de Humboldt Universität Berlin en is hij directeur van het Max Weber Center voor Culturele en Sociale Studies. In 2015 won hij de prestigieuze Max Planck Research Award. Recente boeken van zijn hand zijn Faith as an Option (2014), The Sacredness of the Person (2013) and Do We Need Religion? (2008).

Let op: op donderdag 2 maart 2017 geeft filosoof Jean Pierre Wils een inleidend college over deze grote denker.

Deelname

Deelname kost € 5,- | Medewerkers van de RU, studenten, scholieren, Radboud Reflects-abonnees en Alumni Benefits Card-houders gratis

Dit is een programma van Radboud Reflects, Stichting Thomas More en het CCEP.

honours_logo-thomas-more-radboud

Scheidingsbalk

What connects believers and non-believers? According to the influential German sociologist Hans Joas it is experiences of self-transcendence and a sense of the holy. Joas is a sharp critic of the assumption that modernization inevitably leads to secularization. At the same time, he contends that the old idea that religion is a universal that can only be suppressed by governments is also dead.

A core concern in Joas’ work is the development of human rights, moral values, and religion. He shows how these concepts are heavily influenced by social dynamics. Come explore new ways of thinking about modernity and the sacred.

Starting this month, Hans Joas will be a two-year visiting professor at the Faculty of Philosophy, Theology and Religious Studies at Radboud University. While here, he will work on the project he will introduce in this lecture The Power of the Sacred.

After his lecture, Hans Joas will be interviewed by program manager Liesbeth Jansen.

About the speaker

Photo by William MooreHans Joas is Professor of Sociology at the University of Chicago, where he belongs to the influential Committee on Social Thought. He also teaches at the Humboldt Universität Berlin and is the director of the Max Weber Center for Cultural and Social Studies. He won the prestigious Max Planck Research Award in 2015. Among his English books are The Sacredness of the Person (2013); Social Theory (2008) and Do We Need Religion? (2008)

This lecture will be in English.

N.B. Philosopher Jean Pierre Wils will give an introduction into the life and work of this famous intellectual on Thursday, 2 March 2017.

Registration

Normal rate € 5 | Free Admission for Students, Radboud University staff, Radboud Reflects subscribers, and Alumni Benefit cardholders

Register

This program is a cooperation between Radboud Reflects, Stichting Thomas More and CCEP.

honours_logo-thomas-more-radboud