UITVERKOCHT The Square | Film en gesprek over kuddegedrag met filosoof Jeroen Linssen en cultuurpsycholoog Cor van Halen (Lezing)

dinsdag 12 december 2017Plaats in mijn agenda
19:30 tot
LUX, Nijmegen
Organisator(s)
Radboud Reflects i.s.m. LUX
Spreker
filosoof Jeroen Linssen en cultuurpsycholoog Cor van Halen

UITVERKOCHT: The Square

Hoe dun is het laagje vernis dat beschaving heet? Gedragen we ons eigenlijk alleen maar omdat we als goede mensen gezien willen worden? Dat we anders vrezen voor reputatieschade? Bekijk Gouden Palm-winnaar The Square en denk met filosoof Jeroen Linssen en cultuurpsycholoog Cor van Halen verder over kuddegedrag en verantwoordelijkheid en over de vraag of diezelfde kudde ons in het gareel houdt.

Bekijk de trailer van The Square:

Spiegel

Met The Square houdt regisseur Ruben Östlund de moderne westerse mens een spiegel voor. Voedingsbodem voor The Square was onder meer de bouw van een ‘gated community’ in Zweden. Östlund: 'Ik denk dat de bouw van dit soort plekken een agressieve manier is om te zeggen: hierbinnen neem ik mijn verantwoordelijkheid, buiten de poort niet. Maar wie gaat er dan over de publieke ruimte, waar we onze levens behoren te delen? De staat, de winkels?'

De Volkskrant schreef over The Square: ‘The Square is een geestige en vaak hoogst ongemakkelijke satire, maar ook een lust voor het oog, met fraai camerawerk en uitstekende acteurs.’

Dierlijk instinct

Terugkerend thema in het werk van Östlund is de vraag in hoeverre we overgeleverd zijn aan ons dierlijke instinct als we bijvoorbeeld groepsgedrag vertonen of in een levensbedreigende situatie terechtkomen.

Programmamaker en filosoof Lisa Doeland gaat na afloop van de film in gesprek met filosoof Jeroen Linssen en cultuurpsycholoog Cor van Halen over beschaafd gedrag en betrekt daar ook actuele kwesties bij als de #MeToo-discussie en de Paradise Papers.

The Square

Om publiek naar het museum te trekken wordt een PR-bureau ingehuurd. De onorthodoxe campagne die ze bedenken, gaat niet alleen snel viral maar loopt ook snel uit de hand. Het duurt niet lang voordat er publieke opschudding ontstaat die meer teweegbrengt dan iemand ooit had kunnen verwachten.

Regisseur Ruben Östlund (Turist, Involuntary) mocht voor The Square de Gouden Palm voor beste film in ontvangst nemen tijdens het Cannes Filmfestival. De film is de Zweedse inzending voor de beste Oscar voor buitenlandse film 2017. Met de hoofdrol voor de tweevoudig Golden Globe-genomineerde Dominic West (GeniusThe Wire). Verder zien we Claes Bang (Borgen) en Elisabeth Moss (Mad Men).

Over de sprekers

Jeroen LinssenJeroen Linssenis filosoof aan de Radboud Universiteit. Hij werkt op het moment aan een boek over de geschiedenis van hebzucht.

Cor van HalenCor van Halen is sociaal- en cultuurpscycholoog aan de Radboud Universiteit en doet onder meer onderzoek naar identiteitsontwikkeling in tijden van individualisering.

Inschrijven is helaas niet meer mogelijk, de lezing is uitverkocht.

Dit is een programma van Radboud Reflects en LUX.