Een unheimliche avond | Radboud Reflects lezingen, literatuur en meer (Lezing)

dinsdag 12 september 2017Plaats in mijn agenda
19:30 tot
LUX, Mariënburg 38-39, Nijmegen
Spreker
Literatuurwetenschapper Anneleen Masschelein en filosoof Hub Zwart

Banner unheimliche avond def

Je kent het wel. Dat rare gevoel. Dat er iets is, maar je kan er niet de vinger op leggen wát precies. Dat unheimliche gevoel. Je huis dat anders aanvoelt, een robot die té menselijk is. Vertrouwde dingen lijken (even) niet wat ze zijn. Freud schreef er Das Unheimliche over en het blijft nog steeds voer voor psychologen, filosofen, schrijvers en kunstenaars. Geef jezelf een avond lang over aan het umheimliche.

Het vertrouwde vreemd

Wat is dat unheimliche gevoel, dat om de hoek kijken wanneer er sprake is van onzekerheid en ambivalentie? Waar komt het gevoel vandaan? En heeft dit gevoel een bepaalde functie? Wat gebeurt er wanneer het bekende ons opeens vreemd voorkomt (dat moet een dubbelganger zijn!), of wanneer we juist iets vertrouwds vinden in het vreemde?

Ongrijpbaar

Aan de hand van literaire fragmenten, beeld en film, duiken literatuurwetenschapper Anneleen Masschelein en filosoof Hub Zwart het unheimliche in en bespreken ze dit ongrijpbare begrip. Hoewel het verwant is aan het sublieme, het fantastische en het vervreemdende, is het toch iets anders. Denk mee over het unheimliche.

Programmamaker en filosoof Lisa Doeland leidt het gesprek.

Stemactrice Fransje Broekema draagt een aantal unheimliche fragmenten voor.

Over de sprekers

Masschelein, AnneleenAnneleen Masschelein is hoogleraar Algemene Literatuurwetenschap aan de Katholieke Universiteit Leuven. Ze promoveerde in 2002 op een onderzoek naar het unheimliche. In 2011 verscheen The Unconcept. The Freudian Uncanny in Late-Twentieth Century Theory.

Zwart, Hub 100Hub Zwart is hoogleraar Filosofie aan Radboud Universiteit. Hij onderzoekt de filosofische en maatschappelijke vragen die de natuurwetenschappen oproepen. Daarnaast is hij wetenschappelijk directeur van het Centre for Society & Genomics van de Radboud Universiteit. Hij publiceerde o.a. De filosofie van het Luisteren (2012) en De Waarheid op de Wand (2010). Ook schreef hij een aantal dichtbundels.

Doeland, Lisa 100x100Lisa Doeland is filosoof en programmamaker bij Radboud Reflects.

Deelname

Deelname kost € 5,- | Medewerkers van de RU, studenten, scholieren, Radboud Reflects-abonnees en Alumni Benefits Card-houders gratis

Na 14.00 uur kunt u inschrijven via de kassa van LUX.