Weerstand of warm onthaal? De landing van nieuwe uitvindingen | Lezingen en gesprek (Lezing)
- Datum
- dinsdag 24 oktober 2017Plaats in mijn agenda
- Tijd
- 20:00 tot
- Locatie
-
LUX, Nijmegen
- Organisator(s)
-
Radboud Reflects: Maand van de Ethiek @ Faculteit der Letteren
- Spreker
-
Classicus André Lardinois en socioloog Lotte Krabbenborg
- Beschrijving
-
Schrijf je nu in via de kassa van LUX.
Hoe komt het dat sommige uitvindingen landen binnen een cultuur en andere nooit verder komen dan de tekentafel? Niet de technologie, maar de mens is de doorslaggevende factor. Mensen moeten een zinvolle samenhang tussen het nieuwe en het bekende inzien. Hoe lieten de oude Grieken en Romeinen hun uitvindingen landen? Leer van de geschiedenis en denk mee hoe deze kennis gebruikt kan worden bij de invoering van huidige innovaties.
Dingen en structuren
Geld als ruilmiddel. De invoering van democratie. Maar ook het maken van ‘supermensen’ door genetische modificatie en technologische implantaten in ons lichaam. De maatschappij is altijd in beweging. Er worden voortdurend nieuwe dingen uitgevonden zoals smartphones en zelfrijdende auto’s. Maar ook sociale en politieke structuren veranderen aan de lopende band.
Classicus André Lardinois legt uit hoe in het oude Griekenland en in de Romeinse tijd nieuwe ontwikkelingen verankerd raakten in de maatschappij. Socioloog Lotte Krabbenborg legt uit hoe we proactief kunnen inspelen op de mogelijke knelpunten en maatschappelijke controverses die door actuele innovaties kunnen ontstaan. Filosoof Marcel Becker leidt het nagesprek.
Over de sprekers
André Lardinois is hoogleraar Griekse Taal- en Letterkunde aan de Radboud Universiteit en directeur van OIKOS. Hij is gespecialiseerd in de vroeg-Griekse poëzie en het klassieke drama en werkt mee aan het Anchoring Innovation-project dat onderzoek doet naar innovatieprocessen sinds de oudheid. Het Anchoring Innovation-project kreeg onlangs een NWO Zwaartekrachtpremie toegekend.
Lotte Krabbenborg is universitair docent Science in Society bij de Faculteit Wis- en natuurwetenschappen van de Radboud Universiteit. Zij houdt zich bezig met de vraag hoe nieuwe technieken op een goede manier kunnen landen in de samenleving. Ze heeft onderzoek gedaan op het domein van nanotechnologie, next generation DNA sequencing, en bereidt momenteel een aanvraag voor rondom ‘organoïden’ (organs-on-a-chip).
Marcel Becker is docent ethiek aan de Radboud Universiteit. Hij is de gespreksleider tijdens deze avond.
Deelname
Deelname kost € 5,- | Medewerkers van de RU, studenten, scholieren, Radboud Reflects-abonnees, Alumni Benefits Card-houders, leden van de PV Radboud en vrienden van LUX gratis
Schrijf je nu in via de kassa van LUX.
In oktober 2017 strijkt Radboud Reflects neer op de Faculteit der Letteren en in november 2017 op de Faculteit Natuurkunde, Wiskunde en Informatica om samen met studenten en medewerkers verder te denken over ethische kwesties. Deze avond is een van de onderdelen.