Zoek in de site...

De wereldorde op zijn kop | Lezing door politicoloog Jonathan Holslag (Lezing)

Datum
donderdag 28 september 2017Plaats in mijn agenda
Tijd
19:30 tot
Locatie
Collegezalencomplex, Radboud Universiteit
Spreker
Politicoloog Jonathan Holslag
Beschrijving

Inschrijven Jonathan Holslag. Illustratie: Micelino

Welkom in de nieuwe wereldorde, waarin Europa niet meer per definitie ruggensteun van de Verenigde Staten geniet, landen vooral het eigenbelang verdedigen en China intussen stilletjes verder groeit als grootmacht. Vermaard politicoloog Jonathan Holslag neemt je mee naar de wereldpolitiek van morgen.

Eendracht

De tijd dat we veilig onder de Amerikaanse paraplu konden schuilen is volgens Holslag voorbij. De VS heeft met Trumps “America first” het eigenbelang duidelijk voorop gesteld en heeft zijn handen vol aan China, dat de laatste jaren de Amerikaanse industrie aan het ondergraven is. Europa lijkt aan zichzelf overgeleverd te zijn.

Jonathan Holslag werpt zijn scherpe blik op de wereldpolitiek en spreekt een advies uit voor ons Europeanen: we moeten ons eendrachtiger opstellen, anders worden we de voetveeg van de wereld.

Titanenstrijd

Na zijn lezing gaat Holslag in gesprek met filosoof Cees Leijenhorst van de Radboud Universiteit over de actuele ontwikkelingen in de wereldpolitiek. Het conflict in de Zuid-Chinese Zee en de kernwapencrisis in Noord-Korea stellen de relatie tussen de VS, China en Rusland aardig op de proef. Een gewapend conflict tussen de grootmachten blijft tot nu toe uit, maar blijft er genoeg voedingsbodem bestaan voor vreedzame oplossingen?

En hoe moet het verder met Europa in deze titanenstrijd? Kunnen we het hoofd boven water houden in een wereld die op zijn kop dreigt te gaan staan?

Over de spreker

Jonathan HolslagJonathan Holslag geniet internationale bekendheid als Europa- en China-deskundige. Hij is hoogleraar Internationale Betrekkingen aan de Vrije Universiteit Brussel en een veelgevraagd spreker, adviseur en publicist over de mondiale politieke verhoudingen. Hij schreef onder andere ‘De kracht van het paradijs’ en ‘Onmogelijke vrede’.

Deelname

Deelname kost € 5,- | Medewerkers van de RU, studenten, scholieren, Radboud Reflects-abonnees, Alumni Benefits Card-houders en PV Radboud-leden gratis

Inschrijven