Zoek in de site...

Achter de maan | Radboud Reflects @ De Kaaij met sterrenkundige Marc Klein Wolt (Lezing)

Datum
dinsdag 10 juli 2018Plaats in mijn agenda
Tijd
20:15 tot
Locatie
De Kaaij
Organisator(s)
Radboud Reflects
Spreker
Sterrenkundige Marc Klein Wolt
Beschrijving

Achter de maan | Radboud Reflects @ De Kaaij

Een nieuwe stap in de verklaring van hoe het heelal is ontstaan heeft een Nijmeegs tintje. Op 20 mei werd een radioantenne met Nijmeegse elektronica meegestuurd met een Chinese missie naar de maan. De antenne gaat radiogolven van de oerknal proberen op te sporen. In een baan achter de maan, want daar is het stil genoeg om deze golven op te kunnen vangen. Sterrenkundige en projectleider Marc Klein Wolt was bij de lancering. Kom luisteren naar het hoe en waarom van deze missie.

Lancering

Vanuit een basis in het Chinese Xichang lanceerde een team van Nederlandse en Chinese wetenschappers een satelliet met daaraan een aantal antennes: ”Het zijn sprieten van vijf meter die we aan de buitenkant van de satelliet bevestigd hebben. Met apparatuur aan boord kunnen we die in- en uitklappen.”

Sterrenkundige Marc Klein Wolt vertelt over de antenne, hoe groot de kans is dat de missie slaagt, en wat we precies kunnen leren van geluiden van de oerknal. Gaat het ons mensbeeld veranderen, bijvoorbeeld?

In een artikel van VOX vertelt Christaan Binkerink, collega van Marc Klein Wolt, over de lancering van de Chinese Chang'e 4-raket richting de maan, waar ze beiden bij waren.

Over de spreker

Marc Klein WoltMarc Klein Wolt is sterrenkundige aan de Radboud Universiteit en directeur van het Radboud RadioLab.

Deelname

Deelname is gratis. Inschrijven is niet nodig.