Zoek in de site...

Autonoom ben je niet alleen | Lezing door filosoof Beate Rössler (Lezing)

Datum
dinsdag 11 september 2018Plaats in mijn agenda
Tijd
19:30 tot
Locatie
Collegezalencomplex, Radboud Universiteit
Organisator(s)
Radboud Reflects
Spreker
Filosoof Beate Rössler
Beschrijving

Autonoom ben je niet alleen | Lezing door filosoof Beate Rössler

Ons idee van autonomie moet op de schop. Het idee dat we alleen autonoom zijn wanneer we als lonesome cowboys volledig vrij zijn om alles zelf te bepalen, berust volgens filosofe Beate Rössler op een macho-opvatting van autonomie. In plaats daarvan stelt zij voor dat we autonomie relationeel denken. We zijn nooit vrij in ons eentje, maar altijd in relatie tot anderen en dat maakt ons volgens haar niet minder autonoom. Kom luisteren naar waarom volgens Rössler deze nieuwe definitie van autonomie een voorwaarde is voor een vervuld leven.

Autonomie op de schop

We bepalen graag zelf hoe we ons heden en onze toekomst inrichten, maar blijken in de praktijk niet alles in de hand te hebben. Soms weten we het ook niet zo goed en vallen we ten prooi aan aarzeling en ambivalentie. Volgens Rössler maakt ons dat echter niet minder autonoom. Autonomie is geen abstract, absoluut beginsel waar we aan voldoen (of niet), maar iets wat we in de praktijk brengen. Het is bovendien een basisvoorwaarde voor een vervuld en geslaagd leven.

Zelf je leven richting geven

Autonomie gaat niet over het uit de weg ruimen van dingen die ons in de weg zitten – regels, relaties, omstandigheden – maar over daarmee om leren gaan en zelf richting aan ons leven te geven. Autonomie gaat erover dat je zelf bepaalt hoe je je leven leidt, maar het zegt niets over hóe je dat leven precies invult. Zo kun je in vrijheid je vrijheid opgeven. Daarin schuilt juist autonomie.

Na haar lezing gaat Beate Rössler in gesprek met filosoof Annemarie van Stee over zelfinzicht, zelfbepaling en het vervulde leven. Filosoof Linde van Schuppen is gespreksleider.

Over de sprekers

Beate RösslerBeate Rössler is hoogleraar Filosofie aan de Universiteit van Amsterdam. Haar vorig jaar in Duitsland verschenen Autonomie. Eind Versuch über das gelungene Leben belandde op de shortlist van de Duitse Tractatus-Preis en verscheen dit voorjaar in Nederlandse vertaling bij Uitgeverij Boom: Autonomie. Een essay over het vervulde leven.


Annemarie van SteeAnnemarie van Stee is filosoof aan de Radboud Universiteit. Zij doet onder meer onderzoek naar existentiële vraagstukken rondom zelfinzicht.
Linde van SchuppenLinde van Schuppen is filosoof, taalwetenschapper en promovendus aan de faculteit Letteren aan de Radboud universiteit. Ze studeerde af in de cognitiefilosofie en doet sindsdien onderzoek naar de filosofie van waanideeën en psychose.

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.