Digitale detox. Worstelingen van de smartphone-mens | Lezing en gesprek met filosoof Hans Schnitzler (Lezing)

maandag 15 januari 2018Plaats in mijn agenda
19:30 tot
De Vereeniging, Nijmegen
Organisator(s)
Radboud Reflects, Radboud Honours Academy en de Nijmeegse Studenten Honoursvereniging
Spreker
filosoof Hans Schnitzler

Digitale detox. Worstelingen van de smartphone-mens

Wat gebeurt er als je offline gaat in een wereld die altijd online is? Als je je telefoon opzij legt, wat komt er dan voor in de plaats? Heb je nog vrienden? Besta je überhaupt nog? Filosoof Hans Schnitzler liet zijn studenten een digitale detox ondergaan. Zij gebruikten een week lang geen smartphone. Kom luisteren naar de lezing van Hans Schnitzler en naar de ervaringen van Radboud Honours Academy-studenten die een digitale detox ondergingen.

Smartphone-mens

Het hebben van een smartphone leidt tot een ‘hebberige basishouding’. Door een vreemde in het openbaar aangekeken worden, zien we als een inbreuk nu we steeds aan een scherm gekluisterd zijn. Dat zijn een paar bevindingen van de ‘detox-studenten’ die filosoof Hans Schnitzler beschrijft in het boekje Kleine filosofie van de digitale onthouding. Hun ervaringen schetsen een even herkenbaar als onthutsend beeld van de worstelingen van de smartphone-mens.

Aandacht als hulpbron

Hans Schnitzler geeft een filosofische reflectie op digitale onthouding. Onze aandacht is een kostbare hulpbron, die moeten we niet laten kapen door de wizzkids van Silicon Valley. Het is zaak om de regie over ons leven, over onze tijd en onze aandacht terug in eigen handen te nemen. Het gaat erom onze autonomie – ons onafhankelijkheidsbesef – te hervinden.

Ervaringen

Wat zijn de ervaringen met de digitale detox van de Nijmeegse studenten? Zijn ze te vergelijken met Schnitzlers studenten en met die van deelnemers in de zaal? Hans Schnitzler gaat na korte columns van de studenten met hen en met de deelnemers in gesprek. Programmamaker en filosoof Lisa Doeland is de gespreksleider.

Over de spreker:

Hans SchnitzlerHans Schnitzler is filosoof en publicist. Zijn essays en columns verschenen onder meer in de Volkskrant en Hard Gras. Hij is columnist voor journalistiek platform Follow the Money en docent aan de Bildung Academie. In 2015 verscheen Het digitale proletariaat waarover hij een lezing gaf bij Radboud Reflects.

VOX schreef een artikel in aanloop naar het programma van deze avond: Digitale Detox: deze mensen gingen een week offline.

Dit is een programma van Radboud Reflects in samenwerking met Radboud Honours Academy en de Nijmeegse Studenten Honoursvereniging.

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.