Zoek in de site...

Het Dilemma - Mag ik nog reizen? | Onderzoekend gesprek (Debat)

Datum
maandag 10 september 2018Plaats in mijn agenda
Tijd
20:00 tot
Locatie
LUX, Nijmegen
Organisator(s)
Radboud Reflects i.s.m. LUX
Spreker
Reisfilosoof Ruud Welten en milieufilosoof Lisa Doeland
Beschrijving

UITVERKOCHT Het Dilemma - Mag ik nog reizen? | Onderzoekend gesprek

Mag je reizen en je onderdompelen in andere culturen? Ook al heb je daarmee een grote impact op het globale en lokale milieu? Of kun je beter thuisblijven en andere culturen met rust laten en duurzaam bezig zijn? Praat mee en denk verder over dit dilemma met reisfilosoof Ruud Welten en milieufilosoof Lisa Doeland.

Het Dilemma

Het Dilemma is een nieuwe programmareeks van Radboud Reflects en LUX. Deze avonden draaien altijd om een persoonlijk moreel dilemma. In een intieme setting verkennen we samen het vraagstuk. Niet de sprekers staan centraal, maar jullie, de deelnemers. Door onszelf en elkaar te bevragen, zoeken we samen naar afwegingen en antwoorden op een moreel vraagstuk. Twee experts geven het gesprek inhoudelijk focus en houden ons scherp. Gespreksleiders Maïté Tjon A Hie en Kiki Kolman zorgen voor structuur en verdieping.

Impact van reizen

In de eerste editie van Het Dilemma buigen we ons over reizen. Maakt reizen en toerisme niet meer kapot dan het ons eigenlijk oplevert? Er is steeds meer kritiek op alle reizen die we als toerist ondernemen. Vliegen is milieuonvriendelijk, maar ook de resorts die de grond uit worden gestampt doen de natuur geen goed. Naast een aanslag op de natuur is toerisme ook een aanslag op de cultuur. De westerse toerist maakt de bewoners van het bezochte land tot studieobject. De laatste ongerepte plekjes worden overspoeld, toeristen gaan in de ban om steden bewoonbaar te houden en culturele tradities staan onder druk door de verpretparkisering ervan. Waarom trekt dat reizen ons eigenlijk zo? En is onze hang naar authenticiteit en het vinden van authentieke plekjes niet in tegenspraak met het hele idee van toerisme?

De toerist

Tegelijkertijd kunnen we heel erg genieten van reizen. We krijgen eindelijk die welverdiende ontspanning. Het verbreedt onze blik op de wereld, en kan ons begrip van andere culturen vergroten. Bovendien: Hoort reizen er in deze geglobaliseerde wereld niet gewoon bij? Maakt het wie wij als mens zijn?

Kortom: Mag je nog reizen? Over die vraag gaan we in gesprek. Milieufilosoof Lisa Doeland en reisfilosoof Ruud Welten trappen af met hun visie op het vraagstuk. Daarna gaan we met zijn allen het gesprek aan. De twee filosofen zien toe op onze vooronderstellingen en waarden in het gesprek.

Over de sprekers

welten_ruudRuud Welten is filosoof aan de Erasmus Universiteit Rotterdam, Tilburg University en Saxion. Hij is de auteur van Het ware leven is elders en Onder vreemden, twee boeken over onze drang naar reizen. Onlangs verscheen een artikel van hem over de negatieve impact van reizen in de Groene Amsterdammer.

Doeland, Lisa 100x100Lisa Doeland is milieufilosoof en werkt als programmamaker bij Radboud Reflects. Zij doet onderzoek naar afval en hoe wij daar mee omgaan. Onlangs kwam van haar het boek Onszelf voorbij uit.Tjon A Hie, MaïtéMaïté Tjon A Hie is communicatiemedewerker bij de modeopleiding van ARTez. Daarnaast is zij filosoof en een veelgevraagd gespreksleider.Kiki KolmanKiki Kolman is politicoloog. Ze werkt als programmamaker bij de debatafdeling van LUX. Haar onderzoek richt zich met name op vraagstukken rond diversiteit.Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.