Een diplomatieke oorlog met Rusland? | Actualiteitencollege met historicus Wim van Meurs en politicoloog Anna van der Vleuten (Lezing)
- Datum
- donderdag 29 maart 2018Plaats in mijn agenda
- Tijd
- 12:45 tot
- Locatie
-
Hal Erasmusgebouw, Radboud Universiteit
- Organisator(s)
-
Radboud Reflects en VOX
- Spreker
-
historicus Wim van Meurs en politicoloog Anna van der Vleuten
- Beschrijving
-
Het wordt de grootste collectieve uitzetting van Russische diplomaten in de geschiedenis genoemd. Maandag schaarden een groot aantal EU-lidstaten en de Verenigde Staten zich achter Groot-Brittannië en zetten tientallen diplomaten uit. Zijn we beland in een diplomatieke oorlog met de Russen? Historicus Wim van Meurs en politicoloog Anna van der Vleuten geven tekst en uitleg.Vermoeden
Aanleiding voor de uitzetting is de aanslag op de Russische dubbelspion Sergej Skripal. Samen met zijn dochter werd hij op 4 maart 2018 het slachtoffer van een aanval met het zenuwgas. Beiden liggen sindsdien in coma. Ondanks dat er geen hard bewijs is dat Rusland achter de aanslag op Sergej Skripal en zijn dochter zit, is er volgens velen geen logische andere verklaring: het gaat om een zeer zeldzaam zenuwgas, vermoedelijk van Russische makelij, en Skripal werkte als dubbelspion ook voor de Britten.
Spionage
Hoe ziet de spionagewereld er eigenlijk uit en hoe gebruikelijk is spionage binnen de diplomatie? Onder de Russen die worden uitgezet bevinden zich twaalf diplomaten bij de VN die zich bezighielden met financiële spionage en witwasoperaties. Met het sluiten van het consulaat in Seattle doeken de Amerikanen meteen een uitvalsbasis op voor Russische bedrijfsspionage. Historicus Wim van Meurs legt uit wat de rol is van spionage en in hoeverre ook wij daarbij betrokken zijn.
Politiek signaal
Wat opvallend is aan de massale uitzetting van diplomaten is de eendracht waarmee Europese lidstaten Groot-Brittannië steunen, zonder dat er hard bewijs is dat Rusland schuldig is. Waarom geeft Europa dit politieke signaal? En is het een slimme zet om zo radicaal op te treden tegen de Russen? Politicoloog Anna van der Vleuten vertelt wat er achter dit Europese signaal schuilgaat en in hoeverre dit de relatie met Rusland op het spel zet.
Het sterke signaal van Europa en de VS lijkt een langere aanloop gehad te hebben. Sinds de oorlog in Oost-Oekraïne en het neerhalen van vlucht MH17 is de relatie met Rusland verslechterd. Wim van Meurs en Anna van der Vleuten leggen uit in hoeverre de uitzetting van de Russische diplomaten daarmee samenhangt.Programmamaker Liesbeth Jansen is de gespreksleider. Parlementair historicus Peter van der Heiden verzorgt de column.
Over de sprekers:
Anna van der Vleuten is hoogleraar Contesting Europeanization aan de Radboud Universiteit. Ze doet onderzoek naar Europese integratie.
Wim van Meurs is hoogleraar Europese politieke geschiedenis aan de Radboud Universiteit. In zijn onderzoek heeft hij een speciale interesse in Oost-Europa en Rusland.
Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.