Zoek in de site...

Doemdenken | Lezing door filosofen Elize de Mul, Lisa Doeland en Naomi Jacobs (Lezing)

Datum
dinsdag 10 april 2018Plaats in mijn agenda
Tijd
20:00 tot
Locatie
LUX, Nijmegen
Organisator(s)
Radboud Reflects
Spreker
Filosofen Elize de Mul, Lisa Doeland en Naomi Jacobs
Beschrijving

Doemdenken

We maken ons zorgen om het milieu, maar kopen ook graag iets nieuws. Hoe meer we ons bewust worden van de problemen in de wereld, hoe meer we ons ervoor lijken af te sluiten en onze blik naar binnen richten. Hoe doorbreken we dit patroon? Door doemdenken! Kom en hoor waarom het volgens filosofen Elize de Mul, Lisa Doeland en Naomi Jacobs belangrijk is om stil te staan bij de minder mooie kant van onszelf en de wereld.

Onszelf voorbij

Omdat het ons aan grip en controle op de buitenwereld lijkt te ontbreken, richten we de blik steeds vaker naar binnen; op onszelf. Vol overgave storten we ons op mindfulness en zijn we baas in eigen moestuin. Ondertussen zijn de geopolitieke spanningen om te snijden en ligt een economische en ecologische crisis op de loer. De onstuitbare focus op ons individuele welzijn lijkt een soort antidepressivum waarmee we onze angst en onzekerheid over de toekomst bedwingen. In plaats daarvan  moeten we aan onszelf voorbij gaan en groter denken.

Doemdenken

‘Omarm onzekerheid’ zegt Naomi Jacobs, dit laat juist ruimte voor hoop en voor anders handelen. Elize de Mul onderzoekt onze krampachtige focus op onszelf, met name op social media. Lisa Doeland pleit ervoor om doem onderdeel te maken van onze geleefde ervaringen. We moeten oog krijgen voor de tragedies die nu al plaatsvinden. Filosoof Cees Leijenhorst gaat tussen de drie lezingen door met de sprekers in gesprek.

Over de sprekers

Lisa DoelandLisa Doeland is filosoof en programmamaker bij Radboud Reflects. Daarnaast promoveert ze op een filosofie van het afval. Samen met Elize de Mul en Naomi Jacobs schreef ze Onszelf voorbij; Kijken naar wat we liever niet zien.Elize de MulElize de Mul werkt als filosoof bij Leiden University en ARTez. Ze is medeauteur van Onszelf voorbij. Eerder kwam van haar Dansen met een plasticzak uit.Naomi JacobsNaomi Jacobs is filosoof bij het departement van Filosofie, Ethiek en mens-technologie interactie aan de TUEindhoven. Ze doet onderzoek naar technologieën voor gezondheidsgerelateerde gedragsverandering voor kwetsbare mensen. Daarnaast is ze actief als publicist, debatleider en curator en medeauteur van Onszelf voorbij.

Cees LeijenhorstCees Leijenhorst is filosoof aan de Radboud Universiteit. Hij is de gespreksleider.

Lisa Doeland werd in het radioprogramma Nooit Meer Slapen geïnterviewd over haar leven en werk. Beluister de rubriek.

Ook sprak Lisa Doeland over doemdenken bij EenVandaag. Beluister haar betoog.

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.