Zoek in de site...

Hoe echt is virtual reality? | Radboud Reflects @ Go Short, VR-film en lezing met cognitiefilosoof Marc Slors (Lezing)

Datum
donderdag 12 april 2018Plaats in mijn agenda
Tijd
18:15 tot
Locatie
MIR - VR-Cinema, Go Short
Organisator(s)
Radboud Reflects en Go Short
Spreker
Cognitiefilosoof Marc Slors
Beschrijving

Hoe echt is virtual reality?

Kunnen we virtual reality straks nog onderscheiden van de echte wereld? Op een vernuftige manier vormen al onze zintuigen in samenwerking met ons brein een totaalbeeld van onze omgeving, iets wat volgens cognitiefilosoof Marc Slors niet te simuleren is in een virtuele wereld. Luister naar zijn lezing, onderga VR-film Alteration en denk mee over hoe echt virtual reality aanvoelt.

Achtbaanrit

Waarneming is volgens Slors altijd actief. Door bewust te zijn van je eigen lichaam in zijn omgeving en gelijktijdig te zien, horen en voelen, genereren we een volledig beeld van de werkelijkheid. Ons brein interpreteert deze informatie voortdurend. Een virtueel ritje in de achtbaan houdt je ogen wel voor de gek, maar mist volgens Slors cruciale andere prikkels om voor echt aangezien te kunnen worden. Het is niet meer dan de achtbaanrit van een passieve toeschouwer.

Alteration

Na zijn lezing kijk je naar de VR-film Alteration. In deze film kruip je in de huid van Alexandro, een man die meedoet aan een droomexperiment. Wanneer de wetenschapper die het experiment leidt hem injecteert met een vorm van kunstmatige intelligentie verliest hij de controle over zijn onderbewuste.

Dompel je onder in een virtuele wereld en scherp je mening over het virtuele.

Over de spreker

Marc SlorsMarc Slors is cognitiefilosoof aan de Radboud Universiteit. Hij onderzoekt de filosofie van de neurowetenschappen, vrije wil en het brein, sociale cognitie en de relatie tussen cognitie en cultuur.

Dit is een programma van Radboud Reflects en Go Short   Go Short

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.