Zoek in de site...

Het empathisch teveel. Op naar een werkbare onverschilligheid | Lezing door filosoof Ignaas Devisch (Lezing)

Datum
donderdag 22 februari 2018Plaats in mijn agenda
Tijd
19:30 tot
Locatie
Collegezalencomplex Radboud Universiteit
Organisator(s)
Radboud Reflects
Spreker
Filosoof Ignaas Devisch
Beschrijving

Het empathisch teveel. Op naar een werkbare onverschilligheid

Een ‘werkbare onverschilligheid’ is bittere noodzaak voor onze moderne samenleving. Dat stelt de Belgische filosoof Ignaas Devisch. Empathie is selectief van aard. Het is onmisbaar in persoonlijke relaties, maar het moet niet de basis zijn voor het beleid van de moderne staat. Het is namelijk onmogelijk om je in iedereen in te leven. Kom luisteren hoe Devisch wijst op de grenzen en gevaren van empathie.

Serious Request

Empathie wordt beschouwd als de stuwende kracht voor moreel handelen en als een medicijn tegen onverschilligheid. Voor concrete projecten of individuen zoals bij de inzamelingsactie van Serious Request, werkt empathie prima, zegt Ignaas Devisch. Maar een beroep doen op empathie werkt niet voor anonieme groepen of wereldwijde problemen als de bestrijding van armoede, ongelijkheid, onverdraagzaamheid of de opwarming van de aarde. Daarvoor is een werkbare onverschilligheid nodig.

Werkbare onverschilligheid

Met voorbeelden uit het actuele maatschappelijke debat legt Ignaas Devisch de geschiedenis van het denken over empathie uit. Vervolgens laat hij zien waarom empathie geen goede basis is om een samenleving op te bouwen. In mensen die (toevallig) buiten ons gezichtsveld vallen, kunnen we ons niet inleven. Maar omdat de levens van deze mensen net zoveel waard zijn als die van onze naasten hebben we neutrale waarden zoals rechtvaardigheid en solidariteit nodig om het samenleven met anderen werkbaar te maken.

Na zijn lezing gaat Ignaas Devisch in gesprek met filosofe Femke Takes van de Radboud Universiteit.

Over de spreker:

Ignaas DevischIgnaas Devisch is hoogleraar Filosofie, medische filosofie en ethiek aan de Universiteit Gent en de Gentse Arteveldehogeschool. Zijn onderzoek gaat vooral uit naar vraagstukken over autonomie en verantwoordelijkheid in de gezondheidszorg. In 2016 verscheen Rusteloosheid: pleidooi voor een mateloos leven waarover hij bij Radboud Reflects een lezing gaf. Onlangs publiceerde hij Het empathisch teveel: op naar een werkbare onverschilligheid.

takes_femke_-_door_michelle_van_de_schootbruggeFemke Takes is filosoof en docent Pedagogische ethiek aan de Radboud Universiteit.

In februari 2018 strijkt Radboud Reflects neer op de Faculteit der Filosofie, Theologie en Religiewetenschappen om samen met studenten en medewerkers verder te denken over ethische kwesties. Deze publieksbijeenkomst is een van de onderdelen.

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.