Zoek in de site...

Fake Democracy | Lezingen door filosoof Evert van der Zweerde en politicoloog Gerry van der Kamp (Lezing)

Datum
donderdag 6 september 2018Plaats in mijn agenda
Tijd
19:30 tot
Locatie
Cultuurzaal C, Elinor Ostrom gebouw, Heyendaalseweg 141, 6525 AJ Nijmegen
Organisator(s)
Radboud Reflects i.s.m. Democratisch Laboratorium
Spreker
Politiek filosoof Evert van der Zweerde en politicoloog Gerry van der Kamp
Beschrijving

Fake Democracy uitverkocht

De voertaal is Nederlands.

Heeft de democratie zijn langste tijd gehad? En bestaat “echte” democratie eigenlijk wel? Leer van filosoof Evert van der Zweerde en politicoloog Gerry van der Kamp over de situatie in Turkije, Rusland en de VS. Wat zeggen de ontwikkelingen in deze landen over de manier waarop we omgaan met gevoelens van onmacht, wantrouwen en “de wil van het volk”? Hebben we hier te maken met fake democracy?

Vanzelfsprekend

Lang beschouwden we democratie als het vanzelfsprekende ideaal van optimaal bestuur. Het concept was in het Westen ontwikkeld, maar – zo namen we aan – het was slechts een kwestie van tijd voor democratie ook in de rest van de wereld zou worden ingevoerd: een overheid van en voor “de mensen”.

Een achterhaald idee

Dit idee blijkt inmiddels achterhaald, lang niet overal ontstaan ontluikende democratieën. Bovendien zien we dat in verschillende landen die al (bijna) een democratie waren, een nieuwe ontwikkeling ingezet wordt: die van fake democracy. De term wordt te pas en te onpas gebruikt en zowel positief als negatief ingekleurd.

Eigen invulling

Wat is fake democracy precies? Hoe kan het dat iedereen er zijn eigen invulling aan lijkt te geven? De opvatting van wat democratie is, verschuift en wellicht ontstaat er zo nieuwe ruimte om te bedenken welk politiek systeem we eigenlijk willen. Anderzijds kan fake democracy ook de notie van democratie uithollen of een opmaat zijn voor een autoritair bewind.

Na korte lezingen gaan Gerry van der Kamp en Evert van der Zweerde met elkaar in gesprek op basis van fragmenten uit het nieuws.

Over de sprekers

Zweerde, Evert van der - door MvdS 100x100Evert van der Zweerde is hoogleraar Sociale en politieke filosofie aan de Radboud Universiteit. In zijn onderzoek staan de thema’s ideologie, civil society en democratie centraal. Van der Zweerde is tevens de oprichter van het Democratisch Laboratorium.


Kamp van der, GerryGerry van der Kamp is docent Internationale betrekkingen aan de Radboud Universiteit. Ze doet onderzoek naar de vraag hoe normen en voorkeuren van staten hun buitenlands beleid beïnvloeden.


Becker_Marcel---door-Marieke-van-der-LeestFilosoof en ethicus Marcel Becker is gespreksleider. Hij is ook verbonden aan het Democratisch Laboratorium.

Radboud Reflects organiseert verdiepende lezingen voor iedereen over filosofie, religie, ethiek, samenleving en cultuur. www.ru.nl/radboudreflects

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.