Zoek in de site...

Het geweld van geld. Is er ruimte voor ethiek in de economie? | Lezing door filosoof Antoon Vandevelde (Lezing)

Datum
dinsdag 6 februari 2018Plaats in mijn agenda
Tijd
20:00 tot
Locatie
LUX, Nijmegen
Organisator(s)
Radboud Reflects i.s.m. het Center for Contemporary European Philosophy van de RU
Spreker
Filosoof Antoon Vandevelde
Beschrijving

UITVERKOCHT Het geweld van geld

Hoe kunnen we geld inzetten voor een betere toekomst?  Hebzucht, de  zucht naar rijkdom, welvaart en succes lijken de wereld te sturen. De logica van het geld is  het hoogste goed. Maar hoe zit het met de menselijke maat? Is er nog ruimte voor ethiek en het goede in onze economie? Kom luisteren naar de visie van filosoof van de economie Antoon Vandevelde en kom er achter dat morele verontwaardiging vaak een machtiger drijfveer is dan economisch eigenbelang.

Ethiek en economie

Antoon Vandevelde ging op zoek naar de rol van ethiek in onze economische wereld. De zucht naar rijkdom en de logica van de winst zetten mensen tegen elkaar op, ideeën van rechtvaardigheid en solidariteit lijken hierbij in het gedrang te komen. Tegelijkertijd blijven mensen sociale wezens en willen ze iets betekenen voor anderen. Kan onze sociale kant het winnen van onze egoïstische kant?

De ziel van de economie

Is een basisinkomen de oplossing voor financiële solidariteit? Zouden liefde, gezondheid en kinderen,  beter niet te koop kunnen zijn? Wat zijn we de armen aan de andere kant van de wereld verschuldigd? En mogen managers extreme lonen krijgen?

Antoon Vandevelde gebruikt ideeën van grote denkers als John Rawls, Jean-Jacques Rousseau, Martha Nussbaum en Amartya Sen om hedendaagse controversiële kwesties over onze economie te bespreken. Zo gaat Vandevelde op zoek naar de ziel van de economie. Na zijn lezing gaat hij in gesprek met filosoof Carli Coenen van de Radboud Universiteit.

Over de spreker

Antoon VandeveldeAntoon Vandeveldeis filosoof en econoom. Hij is emeritus hoogleraar van het Centrum voor Economie en Ethiek en van het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte van de KU Leuven. Afgelopen jaar kwam van hem het boek Het geweld van geld uit waarin hij een unieke blik werpt op hoe geld de wereld doet draaien.Carli CoenenCarli Coenen is als filosoof verbonden aan het Center for Contemporary European Philosophy van de Radboud Universiteit en aan de Open Universiteit. Haar onderzoek gaat over de vraag wat het is om te denken.

Dit is een programma van Radboud Reflects en het Center for Contemporary European Philosophy van de Radboud Universiteit. In februari 2018 viert het CCEP haar 4-jarige bestaan.

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.