Zoek in de site...

Goed eten | Lezing door filosoof Michiel Korthals (Lezing)

Datum
donderdag 30 augustus 2018Plaats in mijn agenda
Tijd
19:30 tot
Locatie
Cultuurzaal C, Elinor Ostrom gebouw, Heyendaalseweg 141, 6525 AJ Nijmegen
Organisator(s)
Radboud Reflects i.s.m. de Programmaraad Duurzaamheid van de Radboud Universiteit
Spreker
Filosoof Michiel Korthals
Beschrijving

Goed eten | Lezing door filosoof Michiel Korthals

De mens is een kokend wezen. Het verbouwen en bereiden van voedsel maakt ons tot mens. Maar kijk om je heen en je ziet dat de omgang met ons voedsel is doorgeslagen. Goed eten is meer dan zo gemakkelijk mogelijk je maag vullen. Weet jij nog wat je eet? En is het nodig om je hier mee bezig te houden? Ja, zegt filosoof Michiel Korthals. Kom en leer hoe goed leven, goed boeren en goed eten ten diepste met elkaar verbonden zijn.

Zeggenschap

We willen graag dat voedsel zo gemakkelijk mogelijk is. Gemakkelijk te verkrijgen en gemakkelijk te bereiden. Hiermee dragen we onbewust bij aan klimaatopwarming, milieuvernietiging, dierenleed en armoede. Door kritisch te kijken naar hoe ons eten tot stand komt, kunnen we positief aan de wereld bijdragen. Het is tijd voor meer zeggenschap over ons voedsel, en daarvoor hebben we meer kennis en vaardigheden nodig.

Kloof

Het huidige voeding- en landbouwbeleid veroorzaakt grote problemen. Een belangrijke oorzaak is de kloof tussen productie en consumptie, tussen consumenten en boeren. We weten niet meer wat er op ons bord ligt. Deze kloof moet volgens Michiel Korthals overbrugd worden. Dit kan door weer te laten zien waar ons eten vandaan komt. Door voedsel te kopen bij regionale boeren, in plaats van bij bedrijven die de hele wereld als markt hebben. Door weer zelf te gaan koken en te ervaren hoe eten wordt bereid. Door goed te eten helpen we niet alleen onszelf, maar ook de wereld.

Goed eten

Na zijn lezing gaat Michiel Korthals in gesprek met filosoof Luca Consoli van de Radboud Universiteit over de vraag hoe we kunnen zorgen voor smaakvoller en ethisch verantwoord voedsel. Lisa Doeland is de gespreksleider.

Over de sprekers

Michiel KorthalsMichiel Korthals is emeritus hoogleraar Toegepaste Filosofie aan de Wageningen Universiteit en Vrije Universiteit. Dit voorjaar verscheen bij uitgeverij Vantilt Goed eten. Filosofie van voeding en landbouw. Hij schreef eerder onder andere Voor het eten. NRC schrijft over Goed eten. Filosofie van voeding en landbouw: ‘Een boek dat de lezer dwingt na te denken over voeding.’

Luca ConsoliLuca Consoli is onderzoeker en docent op het gebied van filosofie en wetenschapsstudies aan de Radboud Universiteit. Daarnaast is hij een aanhanger van de Slowfood-beweging.Lisa DoelandLisa Doeland is programmamaker bij Radboud Reflects en milieufilosoof aan de Radboud Universiteit. Ze promoveert op onderzoek naar hoe wij over afval denken. Onlangs kwam van haar het boek Onszelf voorbij uit.

Radboud Recharge - Wat op je bord komt beïnvloedt de wereld

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.