Handelsoorlog | Actualiteitencollege met econoom Albert de Vaal (Lezing)

woensdag 6 juni 2018Plaats in mijn agenda
12:45 tot
Hal Erasmusgebouw, Radboud Universiteit
Organisator(s)
Radboud Reflects en VOX
Spreker
econoom Albert de Vaal

Handelsoorlog | Actualiteitencollege

Het is zover: Trump heeft een heuse handelsoorlog ontketend met zijn importheffingen op staal en aluminium uit o.a. de Europese Unie. Wat motiveerde hem? En wat zijn de consequenties? Bereikt Trump zo wat hij wil? Schuif aan bij dit actualiteitencollege met econoom Albert de Vaal en denk verder over een president die met zijn land omgaat alsof het een bedrijf is.

Importheffingen en de gevolgen

De bedoeling van deze importheffingen is de concurrentiepositie van Amerikaanse staalbedrijven te versterken. Trump wil ervoor zorgen dat staal niet meer goedkoop in het buitenland wordt gekocht, maar bij Amerikaanse producenten. Volgens hem is de staalsector in Amerika “verwoest door decennia van oneerlijk beleid”.  Maar zijn maatregel komt als een boemerang terug, want de Europese Unie en ook China komen direct met tegenmaatregelen: importheffingen op o.a. bourbon, sojabonen en Harley Davidsons.

Handelsoorlog

Trump wil met deze maatregelen zijn electoraat tevreden houden, maar door de tegenmaatregelen wordt juist een ander deel van zijn achterban zwaar getroffen. Bovendien is staal weliswaar maar een marginaal onderdeel van onze handelsrelaties met de VS, maar misschien ontstaat er een olievlekeffect? Bereikt Trump wel wat hij wil?

Winnen

Econoom Albert de Vaal begrijpt niet waar Trump mee bezig is, maar is tegelijk niet verrast: economische rationaliteit is maar één aspect van internationaal beleid, en Trump lijkt ten koste van alles vooral te willen winnen. Hij gaat in gesprek onder leiding van filosoof Cees Leijenhorst.

Parlementair historicus Peter van der Heiden trapt de bijeenkomst af met een column.

Over de sprekers:

Albert de VaalAlbert de Vaal is universitair hoofddocent Internationale economie aan de Radboud Universiteit. Zijn onderzoek richt zich met name op het verklaren en begrijpen van internationale handel, buitenlandse investeringen en de eerlijkheid van internationale handel.

Peter van HeidenPeter van der Heiden is parlementair historicus en werkt aan de Radboud Universiteit.

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.