Zoek in de site...

UITVERKOCHT Leve de alledaagsheid | Dubbellezing door filosofen Simon Gusman en Arjen Kleinherenbrink (Lezing)

Datum
dinsdag 13 maart 2018Plaats in mijn agenda
Tijd
20:00 tot
Locatie
LUX, Nijmegen
Organisator(s)
Radboud Reflects
Spreker
Door filosofen Simon Gusman en Arjen Kleinherenbrink
Beschrijving

UITVERKOCHT Leve de alledaagsheid

Wie wil er niet een spannend en zinvol leven? Een leven met een plot? Je wilt liever die avontuurlijke baan, dan een saaie kantoorbaan. Liever een dramatische zoektocht naar de ware, dan een doodgewoon liefdesleven. Liever betoverende reizen en epische festivals, dan alledaagse sleur. We willen dat ons leven een groot avontuur is. Kom luisteren naar filosofen Simon Gusman en Arjen Kleinherenbrink die ons vertellen waarom dit een gevaarlijke misvatting is.

Vrijheid

Of het nu belangrijke politieke kwesties zijn of triviale aankopen, we proberen alles in het leven de allure te geven van een avontuur. We verkopen onszelf op sociale media als avontuurlijke wezens en de reclame verkoopt zijn producten met avontuur als belofte. Avontuur lijkt te staan voor absolute vrijheid, maar volgens Simon Gusman en Arjen Kleinherenbrink belemmert dit denken in avonturen juist onze vrijheid. Als je ervan uitgaat dat je leven een plot heeft en toewerkt naar een zinvol einde, dan wordt je vrijheid beperkt.

Groots en meeslepend

Bovendien legt het zodanige druk op mensen dat een normaal leven leiden als falen voelt. We hebben het idee dat alles in ons leven groots en meeslepend moet zijn en profileren ons graag op die manier naar de buitenwereld. Er lijkt geen ruimte meer te zijn voor het alledaagse. Sterker nog, het alledaagse heeft een negatieve klank gekregen.

Avonturen

Simon Gusman en Arjen Kleinherenbrink laten in een dubbellezing zien dat ons leven helemaal niet de structuur heeft van een verhaal en dat dit maar goed is ook. We zijn collectief verslaafd aan avonturen. Maar we zien niet dat we de verhaalstructuur achteraf op ons leven leggen en deze er nog niet is terwijl je het leven leeft. Hoe is een avontuurloos leven mogelijk in een wereld die doorspekt is van avonturenverhalen?

Over de sprekers

Arjen KleinherenbrinkFilosoof Arjen Kleinherenbrink is metafysicus aan de Radboud Universiteit. Vorig jaar verscheen van hem Alles is een machine. In 2018 verschijnt Avonturen bestaan niet, dat hij samen met Simon Gusman schreef.

Simon GusmanFilosoof Simon Gusman onderzoekt als promovendus aan de Radboud Universiteit de notie van subjectiviteit in de werken van Jean-Paul Sartre. Hij houdt zich bezig met thema’s als keuzevrijheid en de subjectieve ervaring. Binnenkort verschijnt het boek Avonturen bestaan niet van hem en Arjen bij Uitgeverij Boom.

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.