Zoek in de site...

Meisje met een ster | Holocaust Memorial Day Getuigenis door Henny Dormits (Lezing)

Datum
dinsdag 30 januari 2018Plaats in mijn agenda
Tijd
19:30 tot
Locatie
Aula, Radboud Universiteit, Comeniuslaan 2
Organisator(s)
Radboud Reflects, Stedelijk Comité 4&5 mei en Herinneringscentrum Kamp Westerbork
Spreker
Overlevende Henny Dormits, Holocaust-onderzoeker Ria van den Brandt
Beschrijving

Meisje met een ster

Henny Dormits was tien jaar oud en woonde in Den Haag toen de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Vader Dormits probeerde zijn gezin te beschermen door dooppapieren te bemachtigen, waardoor zij een beschermde status kregen. Maar aan het einde van de oorlog werd het gezin toch nog op transport naar Theresienstadt gezet. Kom luisteren naar het indrukwekkende verhaal van de 88-jarige Henny Dormits.

Gedoopte joden

Sommige protestants gedoopte joden hadden in de oorlog een min of meer beschermde status. Zo ook de familie Dormits, hoewel hun dooppapieren vervalst waren. Toen de situatie toch te bedreigend werd, dook het gezin onder. Maar ze werden verraden, hun dooppapieren werden verscheurd en het gezin kwam in kamp Westerbork terecht. Met dank aan nieuwe valse dooppapieren, die hun kindermeisje te voet vanuit Den Haag kwam brengen, leken ze weer even veilig. Maar tegen het einde van de oorlog werden Henny Dormits en haar familie toch nog naar Theresienstadt gedeporteerd.

Kamp Westerbork

Holocaust-onderzoeker Ria van den Brandt van de Radboud Universiteit gaat in gesprek met Henny Dormits. Voorafgaand aan het interview geeft Guido Abuys, curator bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork, een inleidende lezing over de gedoopte joden in Westerbork. Hoe werkte zo’n beschermde status? Hoe kwam je aan dooppapieren? En welke rol speelde kamp Westerbork?

Han van Krieken, rector magnificus van de Radboud Universiteit, opent de avond die wordt omlijst met muziek en zang door Elisabeth Oets en Mi Ying Chen. Zij spelen onder andere liederen die gecomponeerd werden in concentratiekamp Theresienstadt.

Over de sprekers

Henny DormitsHenny Dormits overleefde als joodse tiener de tweede wereldoorlog.
Ria van den BrandtRia van den Brandtis onderzoeker aan de Radboud Universiteit. Ze doet onderzoek naar levenswijsheid in Joodse teksten en getuigenissen, in het bijzonder in relatie tot Theresienstadt.Guido AbuysGuido Abuys is curator bij Herinneringscentrum Kamp Westerbork.

Elisabeth OetsElisabeth Oets studeerde viool en solozang aan het Utrechts Conservatorium. Zij maakte een voorstelling over het dagboek en het leven van haar opa Philip Mechanicus, die gevangen zat in Westerbork en omkwam in concentratiekamp Auschwitz.
Mi Ying ChenMi Ying Chen studeerde piano en dwarsfluit aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam. Zij leerde Elisabeth Oets kennen bij de Nederlandse Reisopera.Han van KriekenHan van Krieken is de rector magnificus van de Radboud Universiteit.

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.