Mens of dier? | Redetwist met theoloog Frank Bosman en filosoof René ten Bos (Debat)

woensdag 28 november 2018Plaats in mijn agenda
20:00 tot
Cultuurcafé, Radboud Universiteit
Organisator(s)
Radboud Reflects
Spreker
Theoloog Frank Bosman en filosoof René ten Bos

Banner Redetwist

Zijn mens en dier wezenlijk verschillend? Filosoof René ten Bos vindt van niet. Maar doordat we steeds doen alsof, stelt hij, kunnen we dieren behandelen alsof het dingen zijn en onze ogen sluiten voor de ellende die we aanrichten. Theoloog Frank Bosman vindt dat mens en dier juist wel intrinsiek verschillend zijn en stelt dat de mens nou eenmaal op alle vlakken een superieure positie heeft.

In deze Radboud Reflects Redetwist kruisen Frank Bosman en René ten Bos de degens over dierenrechten. Als deelnemer kun je actief deelnemen aan de discussie en aan het einde van de avond, samen met de rechter, een oordeel vellen: wie had er gelijk?

Vreemde relatie

We hebben maar een vreemde relatie met dieren. Aan de ene kant beschouwen we ze als familieleden met een grote aaibaarheidsfactor. Aan de andere kant sluiten we ze op in megastallen, proppen ze vol met medicatie en zorgen we ervoor dat ze nauwelijks daglicht zien.

Wanneer het om dierenleed gaat, wordt het christendom vaak als boosdoener aangewezen: in de bijbel staat immers dat de mens ‘zal heersen over de vissen, de vogels en de dieren op de grond.’ Maar betekent dat ook dat mensen zomaar mogen doen wat ze willen? Of geeft het ons juist extra verantwoordelijkheid?

Twistpunten

René ten Bos vindt dat het de hoogste tijd is om te stoppen het leven van dieren als minder te zien dan dat van ‘ons mensen’. Frank Bosman vindt juist dat het kwalificeren van mensen als ‘just another animal’ niets anders is dan een romantisch verlangen: we projecteren eigenschappen op dieren waarvan we vrezen dat die bij mensen verloren zijn gegaan.

Aan de hand van actuele maatschappelijke voorbeelden gaan René ten Bos en Frank Bosman met elkaar in discussie. Meng je als deelnemer in het gesprek en vel samen met de rechter, programmamaker Liesbeth Jansen, een wijs oordeel.

Over de sprekers

Frank BosmanFrank Bosman is als cultuurtheoloog verbonden aan Tilburg University, waar hij onderzoek doet naar religie en videogames. Hij treedt regelmatig op de in de media, waarbij hij de controverse niet schuwt. Van zijn hand verschenen o.a. God houdt van seks (2015); God heeft ook een fiets (2016) en Jezus, wat zeg jij nu? (2014).

René ten BosRené ten Bos is filosoof aan de Radboud Universiteit en Denker des Vaderlands. Hij schreef o.a. Het geniale dier. Een andere antropologie over het verschil tussen mens en dier en hoe zij zich tot elkaar verhouden.

In een Radboud Reflects Redetwist kruisen wetenschappers de degens over actuele maatschappelijk vragen. Het publiek kan actief deelnemen aan de discussie en velt aan het einde van de avond, samen met de rechter, een oordeel: wie had er gelijk?