Zoek in de site...

#MeToo op de campus? | Academic Affairs met Inge Bleijenbergh en Marijke Naezer (Lezing)

Datum
dinsdag 20 maart 2018Plaats in mijn agenda
Tijd
12:45 tot
Locatie
Hal Erasmusgebouw, Radboud Universiteit
Organisator(s)
Radboud Reflects
Spreker
Inge Bleijenbergh en Marijke Naezer
Beschrijving

#MeToo op de campus?

In hoeverre heeft de #MeToo-beweging geleid tot discussie op de Radboud Universiteit? Is machtsmisbruik en seksuele intimidatie onderdeel van het universitaire systeem? En hoe zou de academische gemeenschap daarmee om dienen te gaan? Kom luisteren naar onderzoeker Inge Bleijenbergh en genderonderzoeker Marijke Naezer en praat meer over seksuele intimidatie en machtsmisbruik in de academische wereld, de aard van het probleem en over maatregelen om het tegen te gaan.

#MeToo in de media

De #MeToo-beweging heeft veel teweeg gebracht. Veel mensen brachten hun – soms lang verborgen gehouden – negatieve ervaringen met seksueel misbruik in het openbaar. Een beerput ging open met heftige verhalen, schaamte en opgekropt verdriet. Seksueel misbruik werd bespreekbaar gemaakt en uit de taboesfeer gehaald. De keerzijde was echter dat ‘vermeende’ daders direct publiekelijk aan de schandpaal genageld werden, zonder dat zij zich konden verweren.

Seksuele intimidatie op de werkvloer

Hoe speelt machtsmisbruik met en seksuele intimidatie in de academische wereld? Hoeveel komt het voor? Is het onderdeel van het systeem? Durven slachtoffers hun verhaal wel te doen? Of zijn ze bang voor schade aan hun carrière? Is het goed om je (als slachtoffer of dader) publiekelijk uit te spreken? Of kan het beter worden opgelost achter gesloten deuren – via vertrouwenspersonen? Is het bepaalde individuen aan te rekenen – of ligt het probleem ingebed in het systeem? Welke maatregelen zouden er genomen moeten worden zodat seksueel geweld binnen de academische wereld teruggedrongen wordt?

Over de sprekers

Inge BleijenberghInge Bleijenbergh is universitair hoofddocent Methoden aan de Radboud Universiteit en een expert op het gebied van participatief onderzoek, groepsmodelbouw, gender en besluitvorming en Europees sociaal beleid. Zij is een van de medeoprichters van het Halkes Network dat als doel heeft om de positie van vrouwen binnen de universiteit te verbeteren. Ze doet onder andere onderzoek naar vrouwen in de wetenschap.

Marijke NaezerMarijke Naezer is onderzoeker bij Gender & Diversity Studies van de Radboud Universiteit. Zij doet onderzoek naar jongeren en seksualiteit. Ze sprak bij de Universiteit van Nederland over haar werk en ook blogt ze er over op het KNAW-project Faces of Science. Voor VOX schreef zij onlangs een artikel over de #MeToo-beweging.

Academic Affairs is een programmareeks over thema’s die voor de interne Radboud-gemeenschap van belang zijn.

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.