De onzichtbare eco-crisis. Hoe krijg je er grip op? | Dubbelcollege door toekomstonderzoeker Sietske Veenman en plantenecoloog Hans de Kroon (Lezing)
- Datum
- dinsdag 23 januari 2018Plaats in mijn agenda
- Tijd
- 20:00 tot
- Locatie
-
LUX, Nijmegen
- Organisator(s)
-
Radboud Reflects i.s.m. de Programmaraad Duurzaamheid van de RU
- Spreker
-
Toekomstonderzoeker Sietske Veenman en plantenecoloog Hans de Kroon
- Beschrijving
-
Heb je gemerkt dat je autoruit aanmerkelijk schoner blijft in de zomer? Dat er minder insecten zijn? Waarschijnlijk niet. De ecologische crisis voltrekt zich onder onze ogen maar blijft een onzichtbaar, ongrijpbaar en complex probleem. Kom luisteren naar toekomstonderzoeker Sietske Veenman en plantenecoloog Hans de Kroon en denk verder over de vraag hoe we grip kunnen krijgen op de onzichtbare eco-crisis.
Weak signals
Hoewel we steeds meer weten over de reikwijdte, de gevolgen nu en de verwachte toekomstige gevolgen, blijft het lastig om grip op de ecologische crisis te krijgen
De onzichtbaarheid van de ecologische crisis helpt niet bij het in kaart brengen van dit complexe probleem. Er zijn al verschillende weak signals geweest wat betreft onze biodiversiteit: indicatoren die wijzen op een verandering in trends of ecosystemen, waarop actie zou moeten worden ondernomen. Zo hebben in 1994 bijenhouders uit Frankrijk alarm geslagen dat veel bijen in de zomer niet terugkwamen naar hun korf. Later bleek er inderdaad sprake te zijn van een massale bijensterfte door pesticiden. Maar wat is een echt signaal en wat niet?
Na afloop van de lezingen gaan Sietske Veenman en Hans de Kroon in gesprek onder leiding van programmamaker en filosoof Lisa Doeland.
Over de sprekers
Sietske Veenmanis universitair docent aan de Radboud Universiteit en doet onderzoek naar toekomst- en langetermijnonzekerheid in milieubeleid.
Hans de Kroon is hoogleraar Experimentele plantenecologie en directeur van het Institute for Wetland and Water Research van de Radboud Universiteit. Onlangs leidde hij een onderzoek waaruit bleek dat in de afgelopen 25 jaar driekwart van de vliegende insecten verdwenen is.
Dit is een programma van Radboud Reflects in samenwerking met de Programmaraad Duurzaamheid van de Radboud Universiteit.
Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.