Zoek in de site...

Pleidooi voor de plant | Radboud Reflects @ Nijmeegs Boekenfeest met botanisch filosoof Norbert Peeters en ecofilosoof Lisa Doeland (Lezing)

Datum
zaterdag 10 maart 2018Plaats in mijn agenda
Locatie
De Vereeniging, Nijmegen
Organisator(s)
Radboud Reflects
Spreker
Botanisch filosoof Norbert Peeters en ecofilosoof Lisa Doeland
Beschrijving

Pleidoor voor de plant

De macabere aard van vleesetende planten, de vreemde klimtechnieken van rank- en slingerplanten. Wortels die navigeren door het ondergrondse doordat zij als kompasnaalden de richting van de zwaartekracht waarnemen. Planten zijn zintuiglijke organismen. Botanisch filosoof Norbert Peeters en ecofilosoof Lisa Doeland vertellen waarom we meer aandacht voor planten moeten hebben. Kom luisteren en leer over het belang en het geheime leven van planten.

Botanische revolutie

In zijn boek Botanische revolutie pleit Norbert Peeters voor een herwaardering van de plant. Volgens hem hebben we last van plantenblindheid. We hebben geen oog voor de planten en zien alleen mensen en dieren. We zien het belang van planten voor de mens en voor de biosfeer vaak over het hoofd. We plaatsen onszelf samen met de dieren boven de planten. Hierbij menen we ook dat planten en mensen zich wezenlijk van elkaar onderscheiden. Maar is dit wel zo? Het inzicht dat planten zintuiglijke organismen zijn, maakt dat we onze kijk op planten misschien moeten bijstellen. Is het niet tijd voor een botanische filosofie?

Antropoceen

Ecofilosoof Lisa Doeland verkent of we de planten niet te gemakkelijk vergeten als we nadenken over de ecologische crisis. Vraagt het Antropoceen om een herwaardering, of een herdenking van planten? Kan een begrip als biosfeer ons helpen om het belang van planten in te zien? De biosfeer is een energiesysteem waarbij alles met alles verbonden is. Mensen, dieren en planten beïnvloeden elkaar en zijn onlosmakelijk met elkaar verknoopt. Door de planten te veronachtzamen gaan we voorbij aan een basiselement van de biosfeer die de voorwaarden schept voor ons leven. Is het tijd voor een partij voor de planten?

Over de sprekers:

Norbert PeetersNorbert Peeters is botanisch filosoof en programmamaker bij Studium Generale Leiden. Hij is auteur van Plantaardig en Botanische revolutie.Lisa DoelandLisa Doeland is ecofilosoof en programmamaker bij Radboud Reflects. Ze is bezig met een proefschrift over het Antropoceen en afval en schrijft, doceert en geeft lezingen over duurzaamheid.

Deze lezing met gesprek is onderdeel van het Nijmeegs Boekenfeest.

Met een Boekenweekgeschenk van Griet Op de Beeck en een Boekenweekessay dat geschreven gaat worden door Jan Terlouw, kan de Boekenweek al niet meer stuk. Het Nijmeegs Boekenfeest trapt de Boekenweek feestelijk af. Eén bruisende avond lang wordt Nijmegen op zijn kop gezet door bekende schrijvers, dichters, muzikanten, dj’s, wetenschappers en lezers.

Kijk vanaf februari voor het programma en kaartjes op www.nijmeegsboekenfeest.nl.

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.