Provocatie en vrijheid | Actualiteitencollege met politicoloog Andrej Zaslove en filosoof Marcel Becker (Lezing)

dinsdag 11 september 2018Plaats in mijn agenda
12:30 tot
Cultuurzaal C, Elinor Ostrom Gebouw Heyendaalseweg 141
Organisator(s)
Radboud Reflects in samenwerking met VOX
Spreker
Politicoloog Andrej Zaslove en ethicus Marcel Becker
Beschrijving

Provocatie en vrijheid | Actualiteitencollege met politicoloog Andrej Zaslove en ethicus Marcel Becker

©creative comments - foto Peter van der Sluijs

Doodsbedreigingen, massale demonstraties en een daadwerkelijke aanslag, de cartoonwedstrijd van Geert Wilders is niet zonder gevolgen gebleven. Moeten we dit zien als een provocatie? Of past dit binnen de vrijheid van meningsuiting?  Kom luisteren naar politicoloog Andrej Zaslove en filosoof Marcel Becker en praat mee over provocatie en vrijheid.

Cartoonleed

In juni kondigde Geert Wilders aan een tekenwedstrijd te organiseren over de profeet Mohammed. Hierop volgden demonstraties, verstoorde politieke relaties met Pakistan en persoonlijke bedreigingen. Eind augustus besloot Wilders de wedstrijd te staken, maar in de nasleep volgde een aanslag op Amsterdam CS. Wat motiveert Wilders? Levert de aandacht hem iets op? Passen dergelijke acties binnen een populistische trend? We vragen het Andrej Zaslove.

Provocatie

In een open samenleving moet je tegen een verbaal stootje kunnen, maar hoeveel provocatie kan je aan? Volgens Marcel Becker roept deze kwestie vragen op over de grenzen van vrijheid van meningsuiting. Moet je als politicus alles kunnen zeggen? Ook wanneer dit onschuldige burgers in gevaar brengt?

Andrej Zaslove en Marcel Becker gaan over deze vragen met elkaar in gesprek. Aansluitend is ruimte voor vragen uit de zaal.

Parlementair historicus Peter van der Heiden trapt af met een column.

Over de sprekers

Andrej ZalsoveAndrej Zaslove is universitair docent Vergelijkende Politicologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Hij doet onderzoek naar populisme en politieke partijen.

Marcel BeckerMarcel Beckeris filosoof en universitair docent wijsgerige ethiek.

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.