Zoek in de site...

UITVERKOCHT Hoe schoon is je telefoon? | Lezingen en gesprek met China-expert en journalist Ruben Terlou en milieuwetenschapper Mark Huijbregts (Lezing)

Datum
woensdag 4 april 2018Plaats in mijn agenda
Tijd
19:30 tot
Locatie
LUX, Nijmegen
Organisator(s)
Radboud Reflects i.s.m. LUX en de Vrede van Nijmegen Penning
Spreker
China-expert en journalist Ruben Terlou en milieuwetenschapper Mark Huijbregts
Beschrijving

UITVERKOCHT Hoe schoon is je telefoon?

Woensdag 4 april 2018 | 19.30 - 21.15 uur | LUX 7, Nijmegen

Hoe schoon is je telefoon? Welke weg legt je telefoon af van de landen waar de onderdelen worden geproduceerd naar Europa waar hij wordt gebruikt? En wat is de impact daarvan op het milieu? Hoeveel energie kost je dataverbruik eigenlijk? Bekijk de productie en het gebruik van je telefoon met andere ogen samen met China-expert en journalist Ruben Terlou en milieuwetenschapper Mark Huijbregts.

Productie van je telefoon

Journalist, filmmaker en fotograaf Ruben Terlou, bekend van de tv-serie Langs de oevers van de Yangtze, vertelt over zijn reis door China. We weten vaak niet waar de producten die we in Europa gebruiken vandaan komen en wat hun impact is op het milieu. Wat betekent onze steeds grotere vraag naar spullen voor China? Wordt China beter van de productie van mobiele telefoons voor Europa? En hoe duurzaam is bijvoorbeeld een refurbished telefoon?

Telefoonconflict

Veel van de grondstoffen in onze smartphones, zoals coltan, kobalt en tin, worden in erbarmelijke omstandigheden gewonnen in mijnen. Vaak zijn er door de grote financiële belangen conflicten ontstaan in deze gebieden. Welke rol spelen mobiele telefoons en de productie ervan in conflicten wereldwijd? Dirk-Jan Koch, ontwikkelingssamenwerkingsdeskundige van de Radboud Universiteit en het Ministerie van Buitenlandse Zaken vertelt er alles over.

Invloed op het maakproces

De oplossing lijkt simpel: we kunnen in Europa alleen nog maar producten kopen waarvan we weten dat ze op een eerlijke en duurzame manier worden geproduceerd. Maar de werkelijkheid is weerbarstiger. Kun je als bedrijf wel 100% garanderen dat je producten duurzaam en schoon zijn? Eric-Paul Schat, medewerker duurzaamheid bij NXP vertelt kort over de dilemma’s bij duurzaam ondernemen.

Datagebruik van je telefoon

Niet alleen de productie van je telefoon belast het milieu, maar ook het verzenden van data. Zonder dat je erover nadenkt stuurt en ontvangt je telefoon de hele dag data. Eenmaal in handen lijkt je telefoon weinig grondstoffen te gebruiken, maar is dit wel zo? Milieuwetenschapper Mark Huijbregts van de Radboud Universiteit vertelt of het gebruiken van je telefoon zo schoon is als je denkt.

Digitale detox

Misschien is je telefoon dus wel helemaal niet zo duurzaam? Je telefoon weg doen, is natuurlijk geen optie. Maar hoe kun jij in Europa dan iets bijdragen aan een duurzamere maatschappij? Doe mee aan de Een dag Zonder Smartphone Challenge en gebruik op maandag 2 april 2018  een dag lang geen data op je smartphone. Woensdag 4 april maken we de eindstand van het aantal deelnemers aan de Challenge  bekend en Mae Boevink, deelnemer aan de Challenge, vertelt kort over haar ervaringen.

Sprekers

Ruben TerlouRuben Terlou is journalist en documentairemaker. Hij maakte de documentaire serie Langs de Oevers van de Yangtze en is op dit moment op televisie te zien met Door het hart van China.
Mark HuijbregtsMark Huijbregts is hoogleraar Environmental Science aan de Radboud Universiteit. Hij houdt zich bezig met de ontwikkeling en evaluatie van milieu-indicatoren, de methodiek-ontwikkeling op het gebied van de levenscyclusanalyse van hernieuwbare energiebronnen.


 Eric-Paul SchatEric-Paul Schat is Senior Director Sustainability, Environment, Health & Safety bij het Sustainability Office van NXP Semiconductors.Dirk-Jan KochDirk-Jan Koch is Speciaal gezant voor natuurlijke grondstoffen voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Daarnaast is hij hoogleraar Buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking bij de Radboud Universiteit.
Hij werkte vijf jaar in de Democratische Republiek Congo en twee jaar in kenya. Daar was hij onder andere regionale directeur van Search for Common Ground, hoogleraar aan de Universiteit van Kinshasa en diplomaat van Nederland in de Democratische Republiek Congo.

Mae Boevink is student aan de Radboud Universiteit. Zij neemt op Tweede Paasdag, 2 april 2018, deel aan de Een Dag Zonder Smartphone Challenge.

Liesbeth Jansen is programmamaker bij Radboud Reflects, zij leidt de avond.

Bekijk hier het hele programma.

Dit programma is onderdeel van het publieksprogramma van Radboud Reflects en LUX rond de uitreiking van de Vrede van Nijmegen Penning. Deze penning wordt eens in de twee jaar toegekend aan een internationale hoofdrolspeler die zich inzet voor vrede op het Europese continent en de rol en positie van Europa in de wereld. De Vrede van Nijmegen was tussen 1678 en 1679 één van de eerste vormen van Europese afspraken en samenwerking. Bekijk het volledige publieksprogramma.

Hoe schoon is je telefoon?

Op donderdag 5 april 2018 wordt de Vrede van Nijmegen Penning uitgereikt aan Paul Polman, CEO van Unilever. Sinds Polmans aantreden in 2009 is duurzaamheid de kern van Unilevers bedrijfs­strategie. Dat hoeft volgens de topman niet ten koste te gaan van commercieel succes. Het bestaansrecht van ondernemingen is volgens Paul Polman: een positieve bijdrage leveren aan de samenleving.

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.