De Sleepwet. Een ongeleid projectiel? | Lezing en gesprek met jurist Sven Brinkhoff en filosoof Frank van Caspel (Lezing)

woensdag 31 januari 2018Plaats in mijn agenda
19:30 tot
Collegezalencomplex Radboud Universiteit
Organisator(s)
Radboud Reflects
Spreker
Jurist Sven Brinkhoff en filosoof Frank van Caspel

De Sleepwet. Een ongeleid projectiel?

Wat staat er eigenlijk op het spel bij de Sleepwet? Is deze wet noodzakelijk om ons te beschermen tegen cyberaanvallen en terrorisme? En rechtvaardigt dit dat de overheid toegang krijgt tot communicatieverkeer van verdachte en niet verdachte burgers? Kom luisteren naar filosoof Frank van Caspel en jurist Sven Brinkhoff en bereid je voor op de gang naar de stembus op 21 maart 2018.

Nieuwe wet

Technologische vooruitgang heeft de huidige Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (WiV) ingehaald. We zijn hierdoor onvoldoende beschermd tegen cyberaanvallen en andere vormen van terrorisme.

Volgens de overheid is het daarom van groot belang dat deze diensten meer bevoegdheden krijgen voor het verzamelen van telefoon-, e-mail-  en internetverkeer. Dat gaat onder toezicht van de minister en de Toetsingscommissie Inzet Bevoegdheden en alleen als er voldoende aanleiding toe is. Maar volgens critici schort er veel aan de nieuwe wet: onverdachte burgers worden ook afgeluisterd, deze data komen voor drie jaar in een databank terecht en mogen zonder analyse gedeeld worden met buitenlandse inlichtingendiensten.

Sleepnet

Het meest controversiële aan de Sleepwet is de bevoegdheid van de inlichtingendienst AIVD om grote hoeveelheden communicatie binnen te slepen. Met een zogenaamd sleepnet mag op grote schaal online communicatie afgeluisterd worden met als bijvangst de communicatie van vele niet verdachte burgers. De wet wordt daarom een ongeleid projectiel genoemd.

Maar hoe ingrijpend is deze bevoegdheid nu echt? Jurist Sven Brinkhoff van de Radboud Universiteit licht toe wat de uitwerking van de Sleepwet in de praktijk zal zijn en welke kritiek terecht en welke kritiek overtrokken is.

Privacy

Filosoof Frank van Caspel verdedigt het belang van privacy voor de huidige jongeren wiens data in tegenstelling tot oudere generaties veel vaker liggen opgeslagen bij online diensten. Wanneer een overheid online verkeer mag onderscheppen verliezen zij zeggenschap over deze gegevens.

Een overheid verzamelt weliswaar met andere intenties data van burgers dan bedrijven dat doen: een overheid wil controleren, niet manipuleren. Maar volgens Van Caspel is controle ten koste van privacy ook manipulatie. In een korte lezing legt hij uit waarom.

Gesprek

Na de lezingen gaan Sven Brinkhoff en Frank van Caspel onder leiding van filosoof Carli Coenen met elkaar in gesprek over het belang van een nieuwe wet voor inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Is het van belang dat er een nieuwe wet komt? Beschermt een dergelijke wet ons eigenlijk wel tegen cyberaanvallen en andere terroristische aanvallen? En in hoeverre mag dit ten koste gaan van onze privacy?

VOX schreef in aanloop naar de lezing een artikel over de Sleepwet.

Over de sprekers

Sven BrinkhoffSven Brinkhoffis universitair docent Straf- en Procesrecht aan de Radboud Universiteit en doet juridisch onderzoek naar inlichtingendiensten.

Frank van CaspelFrank van Caspel is filosoof en cognitiewetenschapper. Hij promoveert aan de Open Universiteit op een onderzoek naar het concept van mind en maakt zich zorgen over internetvrijheid.

Carli CoenenCarli Coenenis promovendus filosofie aan de Open Universiteit.

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.