Straatvloggers en relschoppers: nieuwe politieke stemmen | Lezing door filosoof Femke Kaulingfreks (Lezing)
- Datum
- dinsdag 15 mei 2018Plaats in mijn agenda
- Tijd
- 20:00 tot
- Locatie
-
LUX, Nijmegen
- Organisator(s)
-
Radboud Reflects
- Spreker
-
Filosoof Femke Kaulingfreks
- Beschrijving
-
Wie bepaalt wat politiek is? En wat politieke handelingen zijn? Waarom vatten we het ongenoegen van rappers, straatvloggers en rellende jongeren niet op als een vorm van politieke betrokkenheid? Volgens filosoof en antropoloog Femke Kaulingfreks bedrijven zij “straatpolitiek”.
Straatpolitiek
De weg naar het stemhokje weten jongeren slecht te vinden, maar dat betekent niet dat ze niet geëngageerd zijn. Sommige hedendaagse opstandige jeugdhelden zijn volgens Kaulingfreks te vergelijken met James Dean, die ooit als rebel without a cause de boel flink opschudde.
De politieke betrokkenheid van jongeren verlegt zich volgens haar steeds meer van de institutionele politiek naar de straat en het internet. Wanneer we onderzoeken wat deze “straatpolitiek” inhoudt, zien we dat ook jongeren die niet in het politieke plaatje lijken te passen, wel degelijk een politieke stem hebben.
Na afloop van haar lezing gaat Femke Kaulingfreks in gesprek met politiek filosoof Mathijs van de Sande. Kun je wel stellen dat iemand die zijn eigen daden niet als politiek begrijpt toch politiek bedrijft? Is het niet belangrijk dat protestbewegingen zichzelf ook als zodanig begrijpen? En is het niet belangrijk om een rel van een protest te kunnen onderscheiden?
Politiek filosoof Stefan Schevelier leidt het gesprek
Over de spreker
Femke Kaulingfreks is politiek filosoof en antropoloog. In haar nieuwe boek Straatpolitiek. Op zoek naar nieuw engagement (2017) laat zij zien dat ook de jongeren van de straat op hun manier deel uit maken van de politiek. Juist door zich af te zetten tegen de politieke orde nemen ze deel aan het politieke toneel.
Mathijs van de Sande is docent Praktische filosofie aan de Radboud Universiteit. In 2017 promoveerde hij op het Hoger Instituut voor de Wijsbegeerte (Leuven) met een proefschrift over de politiek van hedendaagse protestbewegingen, zoals Occupy en de Indignados.
Stefan Schevelier is politiek filosoof en studievoorlichter filosofie aan de Radboud Universiteit. Daarnaast ontwierp hij Demos, een democratiespel voor het mbo.
Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.