Zoek in de site...

The Insult | Film & gesprek over conflict, religie en politiek met religiewetenschapper Heleen Murre-van den Berg en filosoof Evert van der Zweerde (Lezing)

Datum
dinsdag 20 februari 2018Plaats in mijn agenda
Tijd
19:30 tot
Locatie
LUX, Nijmegen
Organisator(s)
Dit is een programma van Radboud Reflects en LUX
Spreker
Religiewetenschapper Heleen Murre-van den Berg en filosoof Evert van der Zweerde
Beschrijving

The Insult

Waarom speelt religie zo vaak een rol bij conflicten? Ook als het er eigenlijk niets mee te maken heeft? Bekijk The Insult over een uit de hand gelopen ruzie tussen een appartementbewoner en een aannemer in Libanon. Luister na afloop naar religiewetenschapper Heleen Murre-van den Berg en sociaal en politiek filosoof Evert van der Zweerde over de rol van identiteit bij conflicten.

Identiteit

Het móeten hebben van een identiteit en het politieke spel daaromheen is een belangrijk onderdeel van hedendaagse politiek. Identiteitspolitiek zet wereldwijd spanningen op scherp. Heleen Murre-van den Berg vertelt hoe religieuze identiteit in het Midden-Oosten meer en meer een eenduidig begrip is geworden. Evert van der Zweerde legt uit hoe conflicten nuttig kunnen zijn voor een samenleving en wat individualisme te maken heeft met identiteitspolitiek. Programmamaker Liesbeth Jansen leidt het gesprek.

The Insult

De film The Insult speelt zich af in Libanon, een land dat verscheurd is door politieke en religieuze conflicten. Tijdens de renovatiewerken van een appartementsgebouw in Beiroet leidt een probleem met de waterafvoer tot een confrontatie tussen bewoner Toni en aannemer Yasser. Toni is een Libanese christen, Yasser een Palestijnse vluchteling. Als de ruzie uit de hand loopt door een belediging, worden beide mannen meegesleurd in een neerwaartse spiraal waarvan de draagwijdte veel verder reikt dan de grenzen van de rechtspraak.

Over de sprekers

Heleen Murre van den BergHeleen Murre-van den Bergis bijzonder hoogleraar Oosters christendom aan de Radboud Universiteit. In haar onderzoek richt ze zich met name op religieuze minderheden in het Midden Oosten. Zij schreef o.a. de boeken Modernity, Minority, and the Public Sphere en Cultural Interaction in the Middle East since the Rise of Islam.

Evert van der ZweerdeEvert van der Zweerdeis sociaal en politiek filosoof aan de Radboud Universiteit en reisde in een paar decennia de halve wereld rond. Hij bundelde zijn politiek-filosofische reisverhalen in het boek Over Grenzen: Een filosoof in den vreemde.


Bekijk alvast de trailer van de film:

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.