Zoek in de site...

UITVERKOCHT Burn-out. Meer dan een mentale kwestie? | Lezingen en gesprek met hersenwetenschapper Erno Hermans, psycholoog Debby Beckers en schrijver Bregje Hofstede (Lezing)

Datum
dinsdag 24 april 2018Plaats in mijn agenda
Tijd
19:30 tot
Locatie
Collegezalencomplex Radboud Universiteit
Organisator(s)
Radboud Reflects en het Donders Institute
Spreker
hersenwetenschapper Erno Hermans, psycholoog Debby Beckers en schrijver Bregje Hofstede
Beschrijving

UITVERKOCHT Burn-out. Meer dan een mentale kwestie?

Burn-out is beroepsziekte nummer één. Helaas kent iedereen wel iemand die erdoor getroffen is. Maar hoe komt het dat zoveel mensen ermee te maken krijgen? En wat kunnen we ertegen doen? Kom luisteren naar de breinwetenschappelijke, werkgerelateerde en persoonlijke kant van het verhaal.

Teveel vragen

De cijfers liegen er niet om: veertien procent van de werknemers meldt jaarlijks burn-outklachten en vijf procent van de beroepsbevolking komt als gevolg daarvan langdurig thuis te zitten, gemiddeld zo’n 242 dagen. De mogelijke oorzaken van een burn-out lopen uiteen, van karaktertrekken, social media, tot de prestatiemaatschappij. De kern is dat er teveel wordt gevraagd: van onszelf, ons brein en door onze omgeving.

Uitputten

Wat doet stress met je brein? En wat zijn de gevolgen van chronische stress? Hersenwetenschapper Erno Hermans vertelt hoe stress onze manier van denken, onze waarneming en de manier waarop we herinneren beïnvloedt. Psycholoog Debby Beckers gaat in op de oorzaken van stress in werk en de maatschappij. Op papier werken we minder uren dan vroeger, maar toch kampen steeds meer mensen met de gevolgen van een burn-out. Ze vertelt hoe ontwikkelingen in het werk en een gebrek aan herstel ons cognitief kunnen uitputten door voortdurend een appèl op ons te doen.

Lichaam

Schrijver Bregje Hofstede onderging zelf een ernstige burn-out en schreef erover in het boek De herontdekking van het lichaam. Ze stelt zichzelf de vraag hoe het kan dat ze zo vervreemd raakte van haar lichaam en wat de doorwerking daarvan was in de burn-out die ze op haar vierentwintigste kreeg. Of zoals ze het zelf omschrijft: “Mijn lichaam was iets dat mijn hoofd ronddroeg, hinderlijk traag overigens, en mijn pen vasthield, een noodzakelijk kwaad.” Bregje Hofstede draagt tijdens de avond fragmenten voor uit De herontdekking van het lichaam en stelt de vraag waarom we zoveel in ons hoofd leven en zo weinig vanuit ons lichaam.

Remedie

Na twee korte lezingen en twee voordrachten gaan Erno Hermans, Debby Beckers en Bregje Hofstede onder leiding van filosoof Frank van Caspel in gesprek over de strijd tegen de burn-out. Is er sprake van een burn-outepidemie? Wat zegt dit dan over onszelf en onze samenleving? Kunnen we onszelf wapenen tegen een burn-out?

Erno Hermans geeft vast een voorproefje:

Over de sprekers

Erno HermansErno Hermans is universitair hoofddocent aan het Radboud universitair medisch centrum en het Donders Institute. Hij onderzoekt de effecten van stress op het brein door middel van fundamenteel onderzoek op het snijvlak van psychiatrie en hersenwetenschap. Zijn onderzoeksgroep wil achterhalen wat er mis gaat in de hersenen van mensen met een burn-out met als doel preventie en behandeling van stressgerelateerde stoornissen verder te verbeteren.

Debby BeckersDebby Beckers is universitair docent Arbeid, organisatie en gezondheid aan de Radboud Universiteit. Haar specialisaties zijn werk- en rusttijden, Het Nieuwe Werken, overwerk, stress, gezondheid en slaap.Bregje HofstedeBregje Hofstede is schrijver en kunsthistoricus. Ze publiceert in diverse literaire tijdschriften en kranten en schrijft voor De Correspondent. Haar debuutroman De hemel boven Parijs (2014) werd veel geprezen en genomineerd voor o.a. de Libris Literatuur Prijs. In 2016 verscheen haar tweede boek, De herontdekking van het lichaam. Over de burn-out.

Dit programma is een samenwerking tussen Radboud Reflects en het Donders Institute. In 2018 viert het Donders Institute de 200ste geboortedag van Franciscus Cornelis Donders, een van de oprichters van de neurowetenschappen. Daarom organiseert het Donders Institute in 2018 meerdere programma’s voor een breed publiek.

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.