UITVERKOCHT Liefhebben | Lezing door filosofen Annemarie van Stee en Jan Drost (Lezing)

woensdag 25 april 2018Plaats in mijn agenda
19:30 tot
Collegezalencomplex, RU
Organisator(s)
Radboud Reflects
Spreker
Filosofen Annemarie van Stee en Jan Drost

UITVERKOCHT Liefhebben

Wat is liefhebben? Hoe essentieel is het voor de mens? Volgens filosoof Annemarie van Stee gaat liefhebben niet alleen over de ander, maar juist ook over jezelf. Filosoof Jan Drost stelt dat het belangrijk is te beseffen dat ook in een liefdesrelatie de ander altijd een ander blijft. Als je probeert van de ander jouw ideaal te maken dan botst dat. Kom luisteren naar hun standpunten en denk verder over liefde.

Identiteit

Volgens filosoof Annemarie van Stee is liefde meer dan een gevoel voor een ander. Liefde is vormend voor wie wij zijn. Denk maar aan het idee dat je jezelf kunt verliezen in een liefdesrelatie. Of dat je juist pas echt jezelf wordt door een liefdesrelatie. De ander bepaalt mede wie we zijn en kan dus onze identiteit veranderen.

De ander

Bestaat er ware liefde, zoals in romantische films wordt gesuggereerd? Kun je samenvallen met iemand die je liefhebt? Filosoof Jan Drost meent dat hier sprake is van een misverstand. Degene die je liefhebt blijft een zelfstandig individu en kun je niet naar jouw idealen vormen. Liefde betekent dus niet alleen harmonie, maar ook botsen. Romantiek is eenheid, liefde is samen zijn.

Relaties

Na een korte lezing gaan Jan Drost en Annemarie van Stee met elkaar in gesprek over de liefde. Wat is liefhebben eigenlijk? En hoe belangrijk is liefde voor de manier waarop we samenleven? Hebben we lief vanwege een reden? Of hebben we misschien zelfs de plicht om lief te hebben?

Sprekers

Annemarie van SteeAnnemarie van Stee is filosoof aan de Radboud Universiteit. Zij doet onderzoek naar existentiële vraagstukken rondom zelfinzicht, liefde en zin. Ze is medeauteur van De liefdesparadox.

Jan DrostJan Drost is filosoof aan de Hogeschool van Amsterdam. Hij is auteur van twee boeken over de liefde, Het romantisch misverstand en Als de liefde voorbij is.

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.