Zoek in de site...

UITVERKOCHT Je mening uiten. Hoe doe je dat? | Filosofische werkplaats (Workshop)

Datum
woensdag 9 mei 2018Plaats in mijn agenda
Tijd
19:30 tot
Locatie
Thiemeloods, Leemptstraat 34, Nijmegen
Organisator(s)
Radboud Reflects
Spreker
Filosoof Carli Coenen
Beschrijving

UITVERKOCHT Je mening uiten. Hoe doe je dat?

Zeg wat je vind. Heb je een duidelijke mening, dan heb je een sterke persoonlijkheid. Maar wie zit er op jouw mening te wachten? Een mening blijft toch altijd maar een mening? Ga tijdens deze filosofische werkplaats met filosoof Carli Coenen en de andere deelnemers op zoek naar de waarde van onze mening.

Je eigen mening

Op school word je al vroeg aangemoedigd je eigen mening over van alles te formuleren. Facebook, Twitter en blogs en vlogs vormen een goudmijn voor de persoonlijke mening. Waarom vinden we onze mening uiten zo belangrijk? Is een mening kunnen uiten het symbool van een vrije samenleving? Of laat je door het uiten van je mening juist zien dat je een authentieke zelf bent?

Mening versus feit

Door Trump heeft onze mening een hele nieuwe status gekregen als alternatief feit. Maak je een waarheidsclaim als je je mening uit? Of heeft elke mening vanzelfsprekend een disclaimer dat het alleen om een ongefundeerd idee gaat? Hoe verhoudt een mening zich tot de waarheid? Volgens Plato moeten we onze meningen, onze vanzelfsprekende opvattingen en overtuigingen, bevragen. Een mening is immers slechts schijn, een magere afspiegeling van datgene waar het echt om gaat: kennis en waarheid.

De onschuld van de mening

Wat is een mening eigenlijk? Is alles wat we zeggen een mening, of zijn er bepaalde voorwaarden aan verbonden? Zijn meningen onschuldig? Of kunnen meningen wel degelijk schade aanrichten? En zijn er betere en slechtere meningen? Kom, discussieer mee en geef je mening!

Over de spreker

Carli Coenen Carli Coenen is promovendus filosofie aan de Open Universiteit. Haar onderzoek gaat over de vraag wat het is om te denken. Zij leidt de Hoe doe je dat.

Hoe doe je dat? Filosofische werkplaats

Hoe doe je dat? is een filosofische werkplaats waar je leert om met een filosofische blik te kijken naar alledaagse thema's zoals vriendschap, werk, liefde en vakantie. Na een korte inleiding door de gespreksleider gaan de deelnemers met elkaar in gesprek. Wat zijn jouw ervaringen, wat is jouw visie? Iedereen komt aan het woord en wordt aan het denken gezet.

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.