UITVERKOCHT - Superintelligentie. Beter dan ons mensenbrein? | Lezing door filosoof en kunstmatige intelligentie-deskundige Pim Haselager (Lezing)
- Datum
- dinsdag 8 mei 2018Plaats in mijn agenda
- Tijd
- 20:00 tot
- Locatie
-
LUX, Nijmegen
- Organisator(s)
-
Dit is een programma van Radboud Reflects en het Donders Instituut
- Spreker
-
Filosoof en kunstmatige intelligentie-deskundige Pim Haselager
- Beschrijving
-
Hoe kan het dat er wel een zelflerende, superintelligente schaakcomputer is, maar geen digitale relatiecoach die de vraag ‘weet je wel zeker of je echt van hem/haar houdt’ voor je kan beantwoorden? De context waarbinnen artificiële intelligentie functioneert is cruciaal voor zijn kunde of onkunde stelt filosoof en AI-deskundige Pim Haselager. Kom luisteren hoe hij de revolutie van artificiële superintelligentie in perspectief plaatst.
Zelflerend
Nog nooit geschaakt, een paar uurtjes oefenen, en dan ‘s werelds beste schaakcomputer verslaan? Dat lukte onlangs een superintelligent computerprogramma van Google. De zelflerende computer overtrof in vier uur tijd honderden jaren aan menselijke en artificiële schaakkennis. Eerder al versloeg het programma de grootmeester in het bordspel Go door zichzelf het spel binnen een mum van tijd eigen te maken. Revolutionair hieraan is dat de programmeur de computer geen kennis hoeft mee te gegeven: het traint zichzelf en komt met oplossingen die ons begrip overstijgen. Betekent dit dat bovenmenselijke en volledig zelfstandige robots dan toch op komst zijn
Hulpmiddel
Pim Haselager legt uit hoe superintelligentie werkt en vertelt waarom het zich op bepaalde vlakken wel en andere juist niet vertoont. Hij stelt de vraag waarom er zoveel aandacht uitgaat naar superintelligente en niet naar superethische computers.
Na zijn lezing gaan Haselager en natuurkundige Sascha Caron in gesprek over de maatschappelijke kant van artificiële superintelligentie. Waar kan het toegepast worden in de samenleving? Wat zijn de mogelijkheden en de gevaren? Kan een superintelligent computersysteem ook rekening houden met menselijke waardeoordelen en daarmee ethisch intelligent worden? Of blijft een computer of robot niet meer dan een hulpmiddel van de mens?
Over de spreker
Pim Haselager is universitair hoofddocent en hoofdonderzoeker Theoretische cognitieve wetenschappen bij het Donders Institute for Brain, Cognition and Behaviour aan de Radboud Universiteit. Hij is filosoof en expert op het gebied van kunstmatige intelligentie.
Sascha Caron is natuurkundige aan de Radboud Universiteit en bij Nikhef, het Nationaal instituut voor subatomaire fysica in Nederland. In zijn onderzoek richt hij zich op de inzet van zelflerende computers in de speurtocht naar donkere materie in het heelal. Hij ontwikkelde computersoftware die menselijke experts op dit gebied ruimschoots het nakijken geeft.
Dit programma is een samenwerking tussen Radboud Reflects en het Donders Institute. In 2018 viert het Donders Institute de 200ste geboortedag van Franciscus Cornelis Donders, een van de oprichters van de neurowetenschappen. Daarom organiseert het Donders Institute in 2018 meerdere programma’s voor een breed publiek.
Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.