Zoek in de site...

Wat is waarheid? | Redetwist met theologen Daniela Müller en Hans Schilderman (Lezing)

Datum
woensdag 24 januari 2018Plaats in mijn agenda
Tijd
19:30 tot
Locatie
Dekker vd Vegt, Marikenstraat 29 Nijmegen
Organisator(s)
Radboud Reflects
Spreker
Theologen Daniela Müller en Hans Schilderman
Beschrijving

Wat is waarheid?

Wat is waarheid? En is het belangrijk dat alles wat je zegt waar is? Ja uiteraard, zegt theoloog Daniela Müller – we hanteren alleen een verkeerd idee van waarheid. Helemaal niet, vindt theoloog Hans Schilderman, de leugen verdient juist een herwaardering. Wees getuige van deze redetwist waarin twee theologen de degens kruisen. Samen met de rechter ondervraag je de getuigen en beslis je wie gelijk heeft.

Fake news en vertrouwen

De actuele crisis van de waarheid, zoals die bijvoorbeeld naar voren komt in discussies over fake news, heeft een veel diepere dimensie, stelt Daniela Müller. We doen alsof waarheid alleen over feiten gaat, maar in werkelijkheid staan vertrouwen en geloven centraal. Maar dit laatste durven we niet meer, en dat is de werkelijke crisis.

Verknoeid door de waarheid

“De leugen is een mooi verhaal, verknoeid door de waarheid”, aldus Hans Schilderman. Hij stelt dat je niet altijd iedereen de waarheid hoeft te vertellen. De leugen maakt het leven draaglijk: “Het leven krijgt geen betekenis alleen doordat het waar is.”

Actuele voorbeelden

Wat is de zin en onzin van de waarheid? Kan de waarheid überhaupt wel gekend worden? Aan de hand van actuele maatschappelijke voorbeelden gaan Daniela Müller en Hans Schilderman met elkaar in discussie. Meng je als deelnemer in het gesprek en vel samen met de rechter, programmamaker Liesbeth Jansen, een wijs oordeel.

Over de sprekers

Daniela MüllerDaniela Mülleris theoloog en historicus. In haar onderzoek is zij met name geïnteresseerd in ketters, mensen die afweken van de officiële leer van de kerk, zoals de katharen.Hans SchildermanHans Schilderman is hoogleraar Religie en zorg. Hij onderzoekt hoe mensen betekenis geven aan ziekte en gezondheid, en hoe spiritualiteit vorm krijgt in het levensverhaal van mensen.

In een Radboud Reflects Redetwist kruisen theologen van de Radboud Universiteit de degens over vragen rond het goede, het schone en het ware. Het publiek kan actief deelnemen aan de discussie en velt aan het einde van de avond, samen met de rechter, een oordeel: wie had er gelijk? Bekijk ook de terugblik van de redetwist over schoonheid

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.