UITVERKOCHT WALL.E | Kinderfilm en gesprek over afval, de aarde en robots met milieuwetenschapper Riyan van den Born en robot Bibi (Lezing)

woensdag 4 april 2018Plaats in mijn agenda
15:00 tot
LUX, Nijmegen
Organisator(s)
Radboud Reflects i.s.m. LUX en de Vrede van Nijmegen Penning
Spreker
Milieuwetenschapper Riyan van den Born en robot Bibi

Uitverkocht WALL.E | Kinderfilm

Woensdag 4 april | 15.00 - 17.15 uur | LUX, Nijmegen

Hoeveel spullen heb jij nodig? Wat gebeurt er als je iets weggooit, is het dan echt weg? En kun je zoveel afval maken dat je niet meer op aarde kunt wonen? Bekijk de animatiefilm WALL.E over een eenzame kleine robot op een vervuilde en door de mensen verlaten aarde. Voor de film laat milieuwetenschapper Riyan van den Born samen met robot Bibi je nadenken over al het afval dat we in Europa maken. Misschien kunnen robots ons hier wel mee helpen. Of misschien heb jij een goed idee?

WALL.E

WALL.E is een eenzame robot op een verlaten aarde. De aarde is niet meer bewoonbaar omdat we haar teveel vervuilden. WALL.E is gebouwd om het afval op aarde op te ruimen. Maar de mensen hebben zoveel rotzooi achtergelaten dat dit zelfs met robots niet op te ruimen is. Er groeit niks meer op aarde, behalve een klein plantje dat WALL.E heeft gered. Op een dag komt de robot EVE met een ruimteschip op aarde om het plantje te zoeken. Samen beleven ze een groot avontuur.

Wonen op aarde

Hoe uniek en belangrijk is het dat er leven mogelijk is op aarde? En zijn wij echt in staat om de aarde zo te vervuilen dat je er niet meer kunt wonen? Samen maken we heel veel afval. Niet alleen pakjes en plastic van eten, maar ook je oude speelgoed of te kleine kleren zijn allemaal afval. We kopen steeds weer nieuwe spullen in Europa en de afvalberg wereldwijd wordt steeds groter. Praat mee over de vraag hoe we kunnen zorgen dat we de aarde niet overspoelen met afval.

Sprekers

Riyan van den BornRiyan van den Born is milieuwetenschapper aan de Radboud Universiteit.

Robot BibiBibi is de slimme robot van de Bibliotheek Gelderland Zuid.

Bekijk hier het hele programma.

Dit programma is onderdeel van het publieksprogramma van Radboud Reflects en LUX rond de uitreiking van de Vrede van Nijmegen Penning. Deze penning wordt eens in de twee jaar toegekend aan een internationale hoofdrolspeler die zich inzet voor vrede op het Europese continent en de rol en positie van Europa in de wereld. De Vrede van Nijmegen was tussen 1678 en 1679 één van de eerste vormen van Europese afspraken en samenwerking. Bekijk het volledige publieksprogramma.

Hoe schoon is je telefoon?

Op donderdag 5 april 2018 wordt de Vrede van Nijmegen Penning uitgereikt aan Paul Polman, CEO van Unilever. Sinds Polmans aantreden in 2009 is duurzaamheid de kern van Unilevers bedrijfs­strategie. Dat hoeft volgens de topman niet ten koste te gaan van commercieel succes. Het bestaansrecht van ondernemingen is volgens Paul Polman: een positieve bijdrage leveren aan de samenleving.

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.