Zoek in de site...

UITVERKOCHT De wereld redden. Hoe doe je dat? | Filosofische werkplaats met filosoof Joyce Gusman (Workshop)

Datum
woensdag 4 april 2018Plaats in mijn agenda
Tijd
19:30 tot
Locatie
Studio LUX, Nijmegen
Organisator(s)
Radboud Reflects i.s.m. LUX en de Vrede van Nijmegen Penning
Spreker
Filosoof Joyce Gusman-Vermeer
Beschrijving

De wereld redden. Hoe doe je dat? | Filosofische werkplaats met filosoof Joyce Gusman-Vermeer

Word je ook wel eens moedeloos van het gevoel dat je in je eentje de wereld niet kan redden? De biologische komkommer zit in plastic verpakt en zelfs je mobiele telefoon blijkt niet zo milieuvriendelijk als je zou willen. Heeft het wel zin om minder auto te rijden, als je buurvrouw gerust het vliegtuig neemt? Hebben we wel zicht op de impact die ons gedrag in Europa wereldwijd heeft? Praat mee en denk verder in een kleine setting met filosoof Joyce Gusman.

Kennis

In de Klassieke Oudheid meenden filosofen nog dat je altijd het goede kunt doen, als je maar weet wat je doet. Maar kennis lijkt zo gecompliceerd te worden, omdat er zo veel factoren zijn om rekening mee te houden. Wat is de juiste beslissing? Hoe doe je nu nog het goede? Je koopt iets in Europa en dit heeft ongeziene gevolgen in andere werelddelen. Hoe weet je nu wat beter is voor het milieu, nooit meer met het vliegtuig of nooit meer vlees? Of misschien is altijd kort en koud douchen wel het antwoord.

Radicaal

Minder of misschien wel helemaal geen mensen meer op aarde is de meest radicale oplossing om het milieu te sparen. Maar ook al is dit misschien het meest duurzame om te doen, dit lijkt toch ook niet de oplossing. Beter lijkt het om de invloed van de mensen te beperken. Maar hiervoor moeten we een afgewogen oordeel kunnen maken. Zijn we wel in staat de gevolgen van ons handelen te overzien en tegen elkaar af te wegen? Ontbreekt het ons niet aan de kennis om de wereld te redden?

Spreker

Joyce Gusman-VermeerJoyce Gusman-Vermeer is docent Filosofie aan de Radboud Universiteit.


Bekijk hier het hele programma.

Dit programma is onderdeel van het publieksprogramma van Radboud Reflects en LUX rond de uitreiking van de Vrede van Nijmegen Penning. Deze penning wordt eens in de twee jaar toegekend aan een internationale hoofdrolspeler die zich inzet voor vrede op het Europese continent en de rol en positie van Europa in de wereld. De Vrede van Nijmegen was tussen 1678 en 1679 één van de eerste vormen van Europese afspraken en samenwerking. Bekijk het volledige publieksprogramma.

Hoe schoon is je telefoon?

Op donderdag 5 april 2018 wordt de Vrede van Nijmegen Penning uitgereikt aan Paul Polman, CEO van Unilever. Sinds Polmans aantreden in 2009 is duurzaamheid de kern van Unilevers bedrijfs­strategie. Dat hoeft volgens de topman niet ten koste te gaan van commercieel succes. Het bestaansrecht van ondernemingen is volgens Paul Polman: een positieve bijdrage leveren aan de samenleving.

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.