Zoek in de site...

Afval. Hoe denk jij erover? | Filosofisch gesprek met filosoof Anouta de Groot (Lezing)

Datum
woensdag 8 mei 2019Plaats in mijn agenda
Tijd
15:30 tot
Locatie
Radboud Universiteit, Huygensgebouw HG 01.029
Organisator(s)
Radboud Reflects in samenwerking met de Groene week
Spreker
Filosoof Anouta de Groot
Beschrijving

Afval. Hoe denk jij erover?Mag je nog afval maken? Ga tijdens dit filosofische gesprek op zoek naar de morele kanten van je bewuste of onbewuste afvalproductie. Je bespreekt met een kleine groep medestudenten aan de hand van eigen ervaringen welke waarden voor jou een rol spelen bij het wel of niet maken van afval. Wat is er voor jou belangrijk als het gaat om je omgang met afval?

Verantwoordelijkheid

Leuk zo’n nieuwe kast van de IKEA, maar de hoeveelheid plastic en karton die overblijft nadat je hem in elkaar hebt gezet is enorm. En wat te denken van je voorverpakte appels, komkommers en sla? We generen afval, vaak zonder er bij stil te staan. Maar wiens verantwoordelijkheid is het om deze hoeveelheden afval te verminderen? Van jezelf of van de producent?

Rechtvaardigheid

Is het erg om je bord niet leeg te eten en de restjes weg te gooien? Ben je niet respectvol naar je medemens en de natuur als je in de zomer een zwembadje vult met water om af te koelen? En is het rechtvaardig om steeds nieuwe spullen te kopen en je verder niet om het afval te bekommeren?

Over de gespreksleider

Anouta de Groot is programmamaker bij Radboud Reflects. Zij studeerde filosofie aan de Radboud Universiteit en leidt regelmatig ethische gesprekken.

Dit is een programma van Radboud Reflects en de Groene week