Zoek in de site...

Een allerlaatste kinderpardon? | Actualiteitencollege met jurist Carolus Grütters en psycholoog Elisa van Ee (Lezing)

Datum
dinsdag 5 februari 2019Plaats in mijn agenda
Tijd
12:30 tot
Locatie
Theaterzaal C, Radboud Universiteit, Heyendaalseweg 141
Organisator(s)
Radboud Reflects en VOX
Spreker
Jurist Carolus Grütters en psycholoog Elisa van Ee
Beschrijving

Banner-kinderpardon
Het kabinet leek bijna te struikelen over wat het aller-aller-allerlaatste kinderpardon moet worden, maar nu ligt er dan toch een akkoord. Een groep van 700 kinderen wordt opnieuw beoordeeld. De bevoegdheid om te pardonneren verschuift van de staatssecretaris naar het hoofd van de Immigratie- en Naturalisatiedienst. Is het probleem daarmee opgelost? Kom luisteren naar de tekst en uitleg van jurist Carolus Grütters.

Oplossing

De opluchting onder de betrokken kinderen en hun familie was groot. Het is de verwachting dat 90% van de kinderen zullen mogen blijven. Is het probleem van de schrijnende gevallen en de slopende onzekerheid hiermee opgelost? Wordt zo voorkomen dat dergelijke situaties in de toekomst opnieuw ontstaan?


Realistisch

Ook na het generale pardon in 2007 en het eerdere kinderpardon in 2013 werd beloofd dat de procedure versneld zou worden om zodoende schrijnende gevallen te voorkomen. Maar hoe realistisch is dat? Zullen er niet altijd mensen tussen wal en schip vallen en is een pardonregeling zodoende niet onvermijdelijk? En is het verstandig dat de bevoegdheid om te pardonneren verschuift van de staatssecretaris naar het hoofd van de IND? Hoe zit dat staatsrechtelijk eigenlijk?

Jurist Carolus Grütters geeft een korte toelichting en gaat daarna in gesprek met psycholoog Elisa van Ee. Filosoof Lisa Doeland is gespreksleider.

Parlementair historicus Peter van der Heiden trapt af met een column.

Over de sprekers

Grutters, CarolusCarolus Grütters is onderzoeker aan het Centrum voor Migratierecht van de Radboud Universiteit. Hij doet onderzoek naar vreemdelingenrecht, migratierecht en asielrecht. 
    
  

Elisa van EeElisa van Ee is klinisch psycholoog bij het Psychotraumacentrum Zuid Nederland en doet onderzoek naar de invloed van ernstige traumatisering op gezinnen. Tevens is zij hoofdopleider Psychotherapie bij het SPON en als onderzoeker verbonden aan het Behavioural Science Instituut van de Radboud Universiteit.

Peter van HeidenPeter van der Heiden is politicoloog en parlementair historicus. Hij geeft als freelance journalist politieke analyses bij het nieuws.

Deelname

Deelname is gratis. Inschrijven is niet nodig.

Bekijk ook op Radboud Recharge: 'De Nashville-verklaring kaapt bijbelteksten.'

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.