Zoek in de site...

De Amazone staat in brand | Actualiteitencollege met politicoloog Thomas Eimer en ecoloog Hans de Kroon (Lezing)

Datum
donderdag 12 september 2019Plaats in mijn agenda
Tijd
12:30 tot
Locatie
Theaterzaal C, Radboud Universiteit
Organisator(s)
Radboud Reflects in samenwerking met VOX
Spreker
Politicoloog Thomas Eimer en ecoloog Hans de Kroon
Beschrijving

De Amazone staat in brand - lezing do 12 september

Het grootste regenwoud op aarde staat in brand. Een enorme diversiteit aan leven dreigt te verdwijnen. En we started the fire. Waarom laten we dit gebeuren, en waarom is het zo moeilijk om een einde aan de branden te maken? Kom luisteren naar politicoloog Thomas Eimer die vertelt over de politieke achtergrond achter de branden, en ecoloog Hans de Kroon die het belang van de Amazone voor het milieu belicht.

Grootgrondbezitters en handelsverdragen

Grootgrondbezitters steken massaal stukken regenwoud in brand om ruimte te maken voor landbouw. Kan Brazilië het verbranden van regenwoud niet verbieden? Zo eenvoudig is dat niet, stelt Thomas Eimer. Grootgrondbezitters hebben in Brazilië veel invloed op lokale en nationale politiek. En hun belang is landbouw – zij produceren soja en vlees dat vooral bedoeld is voor de Europese en Amerikaanse markt. Grootgrondbezitters zijn dus niet de enigen die schuld hebben aan de situatie. Internationale handelsverdragen zorgen ervoor dat Brazilië zich op geen ander vlak dan landbouw kan ontwikkelen. Zo heeft het land geen andere keus dan landbouw te bedrijven om de welvaart te verhogen. Mogen wij Brazilië dan uitbreiding van de landbouw ontzeggen? Thomas Eimer schetst  de situatie in Brazilië en laat hoe zien dat ook wij verantwoordelijk zijn voor de branden.

Longen van de aarde?

In de media werd de uitspraak dat de Amazone ‘de longen van de aarde’ zouden zijn onderuit gehaald. Maar wat is dan wel het belang van dit grootste regenwoud op aarde? Wat betekent het dat er ieder jaar grote delen worden platgebrand? En kunnen we het tij nog keren? Volgens ecoloog Hans de Kroon zijn de gevolgen enorm. Niet alleen door de grote hoeveelheid CO2 die vrijkomt door de branden en de luchtvervuiling, maar ook door het verlies van unieke plant- en diersoorten.

Programmamaker en theoloog Liesbeth Jansen is de gespreksleider.

Parlementair historicus Peter van der Heiden trapt af met een column.

Over de sprekers

Eimer, ThomasThomas Eimer is politicoloog aan de Radboud Universiteit en doet onderzoek naar internationale relaties en klimaatpolitiek. Hij reisde deze zomer naar Brazilië waar hij sprak met grootgrondbezitters, politici, NGO’s en leden van de inheemse bevolking. Lees de opinie die Thomas Eimer en masterstudent Maliene Kip schreven naar aanleiding van dit actualiteitencollege.

Kroon, Hans deHans de Kroon is hoogleraar Experimentele Plantenecologie en was lange tijd directeur van het Institute for Wetland and Water Research aan de Radboud Universiteit. Hij interesseert zich voor de regulatie van biodiversiteit in ecosystemen en ontwikkelt hiervoor programma’s met partijen binnen en buiten de universiteit.

Peter van HeidenPeter van der Heiden is politicoloog en parlementair historicus. Hij geeft als freelance journalist  politieke analyses bij het nieuws.



Deelname

Deelname is gratis. Inschrijven is niet nodig.

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.