Zoek in de site...

De Ark van Noach en biodiversiteit | Lezingen door theoloog Ellen van Wolde en milieuwetenschapper Aafke Schipper (Lezing)

Datum
maandag 28 januari 2019Plaats in mijn agenda
Tijd
19:30 tot
Locatie
Theaterzaal C, Radboud Universiteit, Heyendaalseweg 141, Nijmegen
Organisator(s)
Radboud Reflects
Spreker
Theoloog Ellen van Wolde en milieuwetenschapper Aafke Schipper
Beschrijving

De Ark van Noach en biodiversiteit | Lezingen door theoloog Ellen van Wolde en milieuwetenschapper Aafke Schipper

Noach: de man die een enorme boot bouwde en zo, samen met zijn gezin en een paartje van alle dieren, als enige een grote overstroming overleefde. Iedereen kent dit bijbelverhaal nog wel en het lijkt op dit moment urgenter dan ooit. Wat kunnen we leren van het verhaal van de Ark van Noach en hoe kunnen we nu de biodiversiteit bewaren? Denk verder met milieuwetenschapper Aafke Schipper en theoloog Ellen van Wolde over wat het verhaal over de Ark van Noach ons leert over de relatie tussen mens en milieu.

Het uitsterven van soorten

Het verhaal van Noach krijgt een actuele betekenis als we het zien in het licht van het dreigende uitsterven van dier- en plantensoorten door de ecologische crisis. Moeten we ons voorbereiden op Noach-achtige scenario’s? Hoe kunnen we daarmee omgaan? Zijn zaadbanken en dierentuinen de nieuwe Ark van Noach? Milieuwetenschapper Aafke Schipper vraagt zich af hoe we het tij nog kunnen keren en de biodiversiteit bewaren.

De aarde centraal

Volgens Ellen van Wolde vertelt het verhaal over Noach wat er gebeurt als de mensen er op aarde een puinhoop van maken. God krijgt er genoeg van dat de mensen elkaar en de aarde vernietigen. Hij besluit hen daarom te straffen met een overstroming. God vernietigt al het leven op aarde, maar hij redt Noach en de dieren. In het verbond dat God vervolgens met Noach sluit, staat de aarde en dus niet de mens centraal: planten en dieren hebben een eigen waarde en levenskracht die de mens dient te respecteren.

Tijdens de avond gaan theoloog Ellen van Wolde en milieuwetenschapper Aafke Schipper met elkaar in gesprek over het belang van de Ark van Noach voor deze tijd. Theoloog Elianne Keulemans is gespreksleider.

Sprekers

Ellen van WoldeEllen van Wolde is theoloog aan de Radboud Universiteit. Ze doet onderzoek naar de bronteksten van jodendom en christendom. Ze schreef verschillende publieksboeken over bekende bijbelverhalen, zoals Terug naar het begin (2009), De toren van Babel (2004) en Het boek van Job (2006).Aafke SchipperAafke Schipper is milieuwetenschapper aan de Radboud Universiteit. Ze doet onderzoek naar de consequenties van veranderingen in spreiding van soorten en biodiversiteit voor het functioneren van ecosystemen, met name de veranderingen die te wijten zijn aan menselijk handelen.

Kom je vaker naar de lezingen van Radboud Reflects? Dan is een Radboud Reflects-abonnement misschien interessant.

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.