Zoek in de site...

Democratie in digitale tijden | Lezing door filosoof Fleur Jongepier en communicatiewetenschapper Maurice Vergeer (Lezing)

Datum
donderdag 7 februari 2019Plaats in mijn agenda
Tijd
20:00 tot
Locatie
Theaterzaal C, Radboud Universiteit, Heyendaalseweg 141
Organisator(s)
Radboud Reflects in samenwerking met het Democratisch Laboratorium van de Radboud Universiteit
Spreker
Filosoof Fleur Jongepier en communicatiewetenschapper Maurice Vergeer
Beschrijving

Inschrijven Democratie in digitale tijden | Lezing door filosoof Fleur Jongepier en communicatiewetenschapper Maurice Vergeer

Heeft digitalisering de democratie toegankelijker gemaakt? Moeten we ons zorgen maken over de impact die fake news, online trollenlegers en digitale marketing hebben op onze politieke overtuigingen? Of zijn we als burgers juist beter geïnformeerd dan ooit nu het internet toegang biedt tot een oneindige hoeveelheid informatie? Kom luisteren naar filosoof Fleur Jongepier en communicatiewetenschapper Maurice Vergeer over de toekomst van de digitale democratie.

Online autonomie

In een goedwerkende democratie kunnen burgers op basis van eigen waarden, overtuigingen en gevoelens keuzes maken. Maar kan dat tegenwoordig nog? Filosoof Fleur Jongepier onderzoekt op welke manier digitalisering onze autonomie beïnvloedt. Wat betekent het eigenlijk om online autonoom of in digitale zin vrij te zijn? Zijn we een speelbal geworden van Big Tech-bedrijven als Facebook, Amazon en Cambridge Analytica, ook als het om onze politieke voorkeuren gaat? Staat onze politieke autonomie onder druk of is online beïnvloeding helemaal geen probleem?

Digitale revolutie

In de politieke arena heeft het aanvankelijke optimisme over de digitalisering plaatsgemaakt voor angst en onzekerheid. Bedrijven handelen in kiezersdata, politieke partijen sturen de politieke opinie door middel van nepaccounts, terwijl het verharde online debat de samenleving verder polariseert.
Volgens communicatiewetenschapper Maurice Vergeer moeten we kijken wat een juiste manier is om social media in de politiek in te zetten. Digitalisering kan ook een positieve impact hebben op de democratie. Burgers hebben sneller toegang hebben tot informatie en kunnen via Twitter en Facebook in contact komen met politici. Ook danken bewegingen als #metoo en Black Lives Matter hun succes mede aan het internet.

Democratie onder druk

Na een korte lezing gaan Fleur Jongepier en Maurice Vergeer in gesprek over kansen en uitdagingen van digitalisering voor de democratie. Staat politieke autonomie onder druk als gevolg van de digitaliseringsgolf? En hoe kunnen we als burger op een goede manier omgaan met de mogelijkheden die de digitale democratie ons biedt? Filosoof Marcel Becker is de gespreksleider.

Over de sprekers

Fleur JongepierFleur Jongepier is filosoof en universitair docent Toegepaste ethiek aan de Radboud Universiteit. Ze schreef een proefschrift over zelfkennis. In haar huidige onderzoek kijkt ze o.a. naar de rol en betekenis van zelfkennis binnen maatschappelijke vraagstukken als big data, de opkomst van algoritmes en privacy.

Maurice VergeerMaurice Vergeer is communicatiewetenschapper en universitair docent aan de Radboud Universiteit. Hij is expert op het gebied van social media zoals Facebook, Twitter en YouTube. In zijn onderzoek kijkt hij doe hoe digitalisering de interacties tussen burgers en politici beïnvloedt en wat voor rol social media spelen in politieke campagnes.

Marcel BeckerMarcel Becker is filosoof aan de Radboud Universiteit. Hij doet onder meer onderzoek naar de ethiek van digitale media. Hij leidt het gesprek.

Deelname

Deelname kost € 7,50 | Medewerkers van de RU en het Radboudumc en Alumni Benefit Card-houders betalen  € 5,- | Radboud Reflects-abonnees, studenten en scholieren zijn gratis.

Inschrijven

Kom je vaker naar lezingen van Radboud Reflects? Dan is een Radboud Reflects-abonnement interessant.

Dit is een programma van Radboud Reflects en het Democratisch Laboratorium van de Radboud Universiteit.

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.