Het einde van de brede universiteit? | Academic Affairs met voorzitter CvB Daniël Wigboldus, wetenschapssocioloog en lid WOinActie Willem Halffman en USR-lid Bart Zonneveld (Debat)

woensdag 4 september 2019Plaats in mijn agenda
19:30 tot
Collegezalencomplex, Radboud Universiteit, Mercatorpad 1
Organisator(s)
Radboud Reflects, het College van Bestuur van de Radboud Universiteit, WOinActie Nijmegen en USR
Spreker
Voorzitter CvB Daniël Wigboldus, wetenschapssocioloog en lid WOinActie Willem Halffman en USR-lid Bart Zonneveld

Het einde van de brede universiteit?

Het rapport van de commissie-Van Rijn heeft voor veel commotie gezorgd binnen de universitaire wereld. Wetenschappers vroegen om extra geld, maar er komt niet structureel geld bij. In plaats daarvan moet er geld van de alfa-, gamma- en medische wetenschappen naar de bètawetenschappen. Betekent dit het einde van de brede universiteit? Kom en luister naar de reacties van de voorzitter van het College van bestuur Daniël Wigboldus, wetenschapssocioloog Willem Halffman en lid van de Universitaire Studentenraad Bart Zonneveld, en ga in gesprek over de toekomst van het hoger onderwijs.

Commissie-Van Rijn

Er is op dit moment veel vraag naar technici op de arbeidsmarkt, terwijl de financiering voor de opleidingen hiervan achterblijft. Sommige technische universiteiten voeren zelfs een studentenstop in. Om de kijken hoe dit anders zou kunnen stelde de regering de adviescommissie-Van Rijn in. Tegelijkertijd vroegen actiegroepen als WOinActie de regering al een tijd om extra geld voor het hoger onderwijs in brede zin om de werkdruk te verlichten.

Solidariteit

Toen het rapport van de commissie-Van Rijn dit voorjaar verscheen, waren de voorgestelde maatregelen niet mals. Er komt geen geld bij. Sterker nog, om de capaciteit van technische studies te vergroten stelt de commissie voor om geld van de brede universiteiten over te hevelen naar de technische universiteiten. Wat zijn de gevolgen van dit voorstel voor de brede universiteit? Hoe gaat de Radboud Universiteit om met de voorgestelde ombuigingen?

Verbazing

De academische gemeenschap reageerde met verbazing op het voorstel. De VSNU sprak haar zorgen uit over de voorgenomen bezuinigingen bij de alfa-, gamma- en medische wetenschappen. WOinActie riep op tot een protest opening van het academisch jaar. Het College van Bestuur van de Radboud Universiteit liet weten zich als brede universiteit ook grote zorgen te maken over de gevolgen. Legt dit voorstel een bom onder de solidariteit en samenwerking in de wetenschap? Betekent dit dat bepaalde wetenschapsgebieden meer waard zijn dan anderen? Mag de vraag vanuit de markt leidend zijn voor de verdeling van de financiële middelen binnen het hoger onderwijs?

Kom en praat mee over de impact van het rapport-Van Rijn. Daniël Wigboldus, voorzitter van het College van Bestuur, Willem Halffman, wetenschapssocioloog en lid van WOinActie, en Bart Zonneveld, lid van de Universitaire Studentenraad, geven hun visie en gaan met de deelnemers in gesprek. Na afloop wordt er nagepraat in het CultuurCafé.

Over de sprekers

Halffman, WillemWillem Halffman is wetenschapssocioloog aan de Radboud Universiteit en betrokken bij WOinActie. WOinActie riep op tot één landelijke opening van het Academisch jaar als protest tegen de voorgenomen herverdeling van financiële middelen voor het hoger onderwijs en onderzoek.

Wigboldus, DaniëlDaniël Wigboldus is voorzitter van het College van bestuur van de Radboud Universiteit en hoogleraar Sociale- en cultuurpsychologie.

Bart ZonneveldBart Zonneveld studeert natuur- en sterrenkunde en zit namens AKKUraatd in de Universitaire Studentenraad.

Deelname is gratis. Schrijf je wel even in.

Inschrijven

Dit is een programma van Radboud Reflects, het College van Bestuur van de Radboud Universiteit, WOinActie Nijmegen en de Universitaire Studentenraad.