Zoek in de site...

Feit en fictie in The Crown en Redbad | Lezing en gesprek met historicus Sven Meeder en cultuurwetenschapper Dennis Kersten (Lezing)

Datum
maandag 11 februari 2019Plaats in mijn agenda
Tijd
19:30 tot
Locatie
Theaterzaal C, Radboud Universiteit, Heyendaalseweg 141
Organisator(s)
Radboud Reflects
Spreker
Historicus Sven Meeder en cultuurwetenschapper Dennis Kersten
Beschrijving

Inschrijving Feit en fictie in The Crown en Redbad | Lezing en gesprek met historicus Sven Meeder en cultuurwetenschapper Dennis Kersten

Queen Elizabeth II zwaait al ruim 66 jaar met de scepter in het Verenigd Koninkrijk. In de populaire serie The Crown volgen miljoenen kijkers haar leven, haar worsteling met het koningschap, maar ook haar liefdesleven en familiebanden. In hoeverre geeft deze serie een correct beeld van de werkelijkheid? In de verfilming Redbad van het levensverhaal van koning Radboud wordt de geschiedenis niet zo nauw genomen. Is dat erg? Kom luisteren naar historicus Sven Meeder en cultuurwetenschapper Dennis Kersten over de omgang met feit en fictie in films en series.

The Crown

The Crown is een gedramatiseerd verhaal, maar gebaseerd op feiten. De makers van de serie geven hun eigen invulling aan bepaalde ervaringen en gevoelens van bestaande personen. Is het erg dat wij als kijker niet weten wat op waarheid gebaseerd is? We krijgen immers wel het gevoel dat we de ‘echte’ Queen Elizabeth II leren kennen. Cultuurwetenschapper Dennis Kersten vertelt wat echt is en wat niet in The Crown. Wat doet een dergelijke serie met onze beeldvorming van het Britse koningshuis? En maakt het nog verschil of de hoofdpersoon iemand is die op dit moment nog leeft?

Redbad

In de film Redbad zien we de Friese koning Radboud als een stoere strijder. Dat beeld doet volgens historicus Sven Meeder de geschiedenis geweld aan: Radboud was eerder een politicus en diplomaat dan een koppige krijger. Meeder schreef een boek over Radboud, waarbij hij zich baseert op de historische bronnen die over Radboud die bewaard zijn. Deze zijn ook al niet neutraal te noemen. Ze zijn vaak decennia later geschreven en doordrenkt met eigentijdse politieke bedoelingen. Geen geschiedschrijving zonder frame, maar hoe ver mag je hier in gaan? Vertelt Redbad nog wel echt het verhaal van de Friese koning uit de achtste eeuw?

Grens

Moet de geschiedenis gepimpt worden om mensen te boeien? Blijft het verhaal anders niet verteld? In dit programma geven historicus Sven Meeder en cultuurwetenschapper Dennis Kersten ieder een korte lezing met fragmenten uit Redbad en The Crown. Daarna gaan ze met elkaar in gesprek over de grens tussen feit en fictie.

Over de sprekers

Sven MeederSven Meeder is historicus aan de Faculteit der Letteren van de Radboud Universiteit. Hij schreef naar aanleiding van de verfilming van Redbad het gelijknamige boek samen met Erik Goosmann waarin hij laat zien hoe er wordt omgegaan met de historische feiten bij de verfilming van het levensverhaal van koning Radboud.

Dennis KerstenDennis Kersten is onderzoeker Engelse taal en cultuur aan de Radboud Universiteit. Hij doet onderzoek naar populaire series en films.

Deelname

Deelname kost € 7,50 | Medewerkers van de RU en het Radboudumc betalen  € 5,- | Radboud Reflects-abonnees, studenten en scholieren hebben gratis toegang.

Inschrijven

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.