Zoek in de site...

De geheimen van ons geheugen | Lezing, gesprek en miniworkshop met hersenwetenschapper Boris Konrad en cognitiefilosoof Jolien Francken (Lezing)

Datum
maandag 25 februari 2019Plaats in mijn agenda
Tijd
19:30 tot
Locatie
Collegezalencomplex, Radboud Universiteit
Organisator(s)
Radboud Reflects i.s.m. Donders Institute van de Radboud Universiteit
Spreker
Hersenwetenschapper Boris Konrad en cognitiefilosoof Jolien Francken
Beschrijving

Inschrijven De geheimen van ons geheugen | Lezing, gesprek en miniworkshop met hersenwetenschapper Boris Konrad en cognitiefilosoof Jolien Francken

We vragen veel van ons geheugen. Dagelijks worden we overspoeld met informatie. Maar hoe ons geheugen deze informatiestroom bolwerkt en hoe we het gezond houden weten we niet precies. Een goed geheugen heeft volgens hersenwetenschapper Boris Konrad niets te maken met aanleg, maar met goede training. Neurofilosoof Jolien Francken vraagt zich af in hoeverre de inrichting van de samenleving nog aansluit bij de capaciteiten van ons geheugen? Denk verder over je geheugen en doe mee met een miniworkshop geheugentraining.

Breintraining

Hoe werken herinneren en vergeten? Boris Konrad legt uit hoe we dingen onthouden, wat goed en wat slecht is voor ons geheugen en waarom er niet zoiets bestaat als een superbrein. Een gezond geheugen komt hoofdzakelijk neer op oefening volgens hem. Dit maakt dat wij zelf verantwoordelijk zijn voor de staat van ons geheugen.

Evolutie

Na zijn lezing geeft Boris Konrad een miniworkshop geheugentraining en gaat hij in gesprek met neurofilosoof Jolien Francken. Ons geheugen heeft zich door de eeuwen heen enorm geëvolueerd. Onze voorouders leefden in kleine groepen en moesten vooral onthouden waar schuilplaatsen en voedsel te vinden waren en waar gevaar dreigde. De moderne mens heeft juist te maken met een overdaad aan informatie en besteedt denkwerk uit aan moderne technieken: reclames en smartphones schreeuwen constant om aandacht en veel cognitieve taken zijn overgenomen door laptops, tablets en smartphones.

Digitale dementie

Wat is het effect van digitale media op ons geheugen en concentratievermogen? Zijn hulpmiddelen als navigatiesystemen nuttig of maakt het ons geheugen vooral lui? En wat doet een overdaad aan informatieprikkels met ons brein? Zijn we nog wel in staat om informatie goed te verwerken? Of leiden we, in de woorden van de Duitse neuroloog Manfred Spitzer, aan digitale dementie?

Cognitiefilosoof Marc Slors is de gespreksleider.

Over de sprekers

Boris KonradBoris Konrad is hersenwetenschapper aan het Donders Institute van de Radboud Universiteit. Hij is met zijn team zevenvoudig wereldkampioen geheugentraining en haalde het Guinness Book of Records.



Jolien FranckenJolien Francken is universitair docent Neurofilosofie aan de Universiteit van Amsterdam en onderzoeker bij het Donders Institute van de Radboud Universiteit.



Marc SlorsMarc Slors is hoogleraar Filosofie van Cognitie en Taal aan de Radboud Universiteit.

Deelname

Deelname kost € 7,50 | Medewerkers van de RU en het UMC en Alumni Benefits Card-houders betalen € 5,- | Studenten, scholieren en Radboud Reflects-abonnees zijn gratis.

Inschrijven

Wil je op de hoogte blijven van onze activiteiten? Schrijf je dan in voor de tweewekelijkse nieuwsbrief.